Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  Дмитровић на суђењу Шкоро - Новости: Отишао је без питања на РТС, могао сам му дати отказ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

30. 05. 2016.

Аутор: С. Шојић Извор: УНС

Дмитровић на суђењу Шкоро - Новости: Отишао је без питања на РТС, могао сам му дати отказ

Суђење за доказивање незаконитог премештаја Срђана Шкора са места шефа деска "Вечерњих новости" на позицију помоћника одговорног уредника дневног листа "Спорт" настављено je у четвртак, 26. маја, у Првом основном суду у Београду. Саслушани су директор и главни уредник Компаније "Новости" Ратко Дмитровић, генерална секретарка Лидија Обрадовић и тужилац Срђан Шкоро.

 

Ратко Дмитровић је рекао да чим је дошао на место главног и одговорног уредника пре две године, прво је формирао нови колегијум и на препоруку двојице колега именовао Срђана Шкора на место шефа деска. Он је додао да је дошао из друге компаније и затекао у Новостима катастрофално финансијско, кадровско и свако друго стање.

„Пре постављења на место шефа деска Срђана Шкору нисам познавао, после 3-4 месеца сам схватио да он није за то место и са својим сарадницима сам полако почео да тражим ново решење за шефа деска“, рекао је Дмитровић и додао: „То што тужилац тврди да није имао везе са спортом као области доказује да је био лош шеф деска, с обзиром на то да постоји 4-5 страна у 'Вечерњим новостима' о спорту. Иначе, Момчило Поповић садашњи шеф деска, био је годинама уредник 'Спорта' што значи да се ради о занату који треба познавати“.

Дмитровић је истакао да је повезивање премештаја са Шкоровим јавним наступом на РТС-у,  покушај политизације случаја.

“Истог дана сам за агенцију Танјуг изјавио да се слажем са већином оног што је Шкоро рекао на РТС-у, а иначе сам могао да покренем дисциплински поступак и да му дам отказ јер је на РТС отишао без питања и мог одобрења. Тамо је наступио као шеф деска, а не као Срђан Шкоро - новинар. После премештаја, Шкоро на новом месту ништа није радио и није долазио на посао, о томе поседујем и писану изјаву. Када сам га пребацивао на то радно место ја сам знао да постоји идеја да се прода 'Спорт' јер је губитник већ 15 година, али то не значи да запослени одлазе код новог власника већ да имају опцију да остану у 'Новостима' или да оду“, објаснио је Дмитровић.

Генерална секретарка 'Новости' Лидија Обрадовић рекла је да је као секретарка друштва добила налог од генералног директора за премештај Шкора на место помоћника одговорног уредника 'Спорта' , али да јој разлози пребацивања нису познати. Она је изнела и податке да је у листу 'Спорт' било 29 запослених пре продаје. Од тога је 19 прешло код новог послодавца, 5 је узело отпремнину као технолошки вишак, а 5 остало у Компанији.

У својој изјави Срђан Шкоро је навео да је последњих 13 година запослен у компанији „Новости“ АД и да је његов премештај на место помоћника уредника „Спорта“ узрокован његовим јавним наступом у Јутарњем програму РТС-а.

„Као шеф деска гостовао сам у Јутарњем програму РТС-а, у рубрици прелиставање, после тога сам усмено смењен од стране руководства компаније Новости АД и избрисан из импресума листа, а неколико дана након тога уписано је ново лице уместо мене. Понуду за анекс сам добио заједно са анексом, али ту није стајало образложење зашто се пребацујем на те послове и ја сам уложио приговор. Знао сам као шеф деска да је лист Спорт намењен за гашење. Писано ми нико није рекао зашто сам пребачен на то радно место, а усмено ми је законски заступник рекао да морам да водим рачина шта причам на РТС-у јер смо ми лист Владе и да ја више не могу обављати посао шефа деска“, навео је Шкоро.

Он је негирао да је на посао у 'Спорт' долазио нередовно и рекао да је на место помоћника уредника постављен иако је већ  постојао помоћник Дејан Прлина, као и заменик главног уредника Иван Радошевић, али и да никада није уписан у импресум листа „Спорт“.

„Долазио сам и седео на послу, послове нисам добијао, а чекало се да се лист 'Спорт' угаси. Када је продат лист петоро људи је остављено да ради код туженог, ја нисам, већ сам добио упозорење пред отказ да се изјасним да пређем код новог власника или да се прогласим технолошким вишком. Нисам пристао ни на једну опцију, јер су обе биле незаконите. Остао сам да радим код туженог у листу „Зов“, добио сам нови анекс на место новинара са најнижом платом“, објаснио је Шкоро.

Судија Станислава Митровић заказала је наставак рочишта за 20. октобар, од 11 часова, пошто је  прекинуто због протока предвиђеног времена. Судски поступак је почео 28. јануара прошле године.

Коментари (4)

Остави коментар
чет

02.06.

2016.

Pobuna [нерегистровани] у 10:45

Tretman

Ako su ga vec postavili sa vrha da upravlja Novostima to ne znaci da je on robovlasnik i da je u nasledje dobio sve zaposlene sa kojima moze da upravlja onako kako on misli da bi trerbalo. I jos da odredjuje kako ce ko da govori, kad ce i sta ce sve da kaze. Neverovatno je da to jos negde prolazi u 21. veku.

Одговори
уто

31.05.

2016.

Jelena [нерегистровани] у 12:10

Neznanje nije za hvalu

Da si pravi Gutenberg znao bi i ko je Skoro, ali posto si Dmitrovicev bot razumljivo je sto ne znas. Nije lepo hvaliti se sopstvenim neznanjem.

Одговори
уто

31.05.

2016.

Ivana [нерегистровани] у 11:25

Drugi sporovi Novosti?

Kada cemo na sajtu UNS moci da procitamo sta se desava u sporu Vukotic - Dimitrovksa? S obzirom na detaljno izvestavanje u slucajevima Jovovic i Skoro protiv aktuelnog glodura, trebalo bi da znamo kako ce da se resi spor bivseg glodura i novinarke Dimitrovkse, zbog slicnih optuzbi. Mozda Vukotic uziva vece uvazavanje UNS ?

Одговори
уто

31.05.

2016.

Gutenberg [нерегистровани] у 01:00

Ko je ovaj Škoro?

Čuo sam i za ovog Dmitrovića i za Vukotića i za Čukića, pa čak i za ovog Simića koji se navrzao na Tita. Čuo sam i za Brajovića, Stašu i za Borovnjaka, ali nikad za ovog Škora. Čuo sam za Ribnikare, Bujoševića, Smajlovićku, ridikula Apostolovskog i Boška Jakšića, Lazanskog... Vesu Simonovića i ovog online Stjepanovića, Duleta Vukajlovića, čak i za Vučka, Dragića, Raju i Acu Rodića... Panovića, Dražu... A, ko je bre ovaj Škoro? Čime se on bavio pre nego što je postao žrtva ovog rigidnog Dmitra?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси