Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  Одржано прво рочиште у поступку Лазић против државе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

17. 06. 2016.

Аутор: Марија Мисита Извор: УНС

Одржано прво рочиште у поступку Лазић против државе

Пред Вишим судом у Крагујевцу данас је одржано припремно рочиште у поступку по тужби новинара и ликвидационог управника Телевизије Стил из Лапова Радосава Лазића против Републике Србије.

Лазић је поднео тужбу којом тражи повраћај средстава наплаћених од стране филијале Пореске управе у Свилајнцу, а по решењу које је укинуто пресудом Управном суда, као и наканду штете због незаконитог поступања овог државног органа.

Рочиште је одржано без присуства заступника тужене стране која се у одговору на тужбу позвала на застарелост случаја и навела да у њеном поступању није било незаконитости, као и да је "Управни суд начинио грешку" када је укинуо решење овог државног органа.

Судија Вишега суда у Крагујевцу Амела Бабовић је прихватила предлоге тужиоца и одредила вештачење вештака финансијско-економске струке који треба да утврди висину штете која је причињена тужиоцу. Наредно рочиште је заказано за 9. септембар, када би пред Судом требало да се изведу даљи докази.

Подсетимо, некадашњи власник Телевизије Стил Радосав Лазић решио је да правду потражи на суду девет година након незаконитог поступања свилајначке филијале Пореске управе која је блокирала рачун Телевизије Стил и запленила, по дугу који је Управни суд оспорио, основна средства за рад.

"Данашње рочиште буди наду и враћа поверење у систем. Телевизију смо основали нашим новцем, да бисмо на крају завршили као социјални случајеви због политике у спрези са бирократијом. Били смо поносни што нисмо ничији, али смо ту независност, која је била награђена од стране гледалаца, платили незаконитим поступањем државе. Поред материјалне и сваке друге штете коју смо претрпели, нико не размишља о штети коју су претрпели грађани јер су остали ускраћени за квалитетне информације и образовни програм", изјавио је за УНС Лазић након одржаног рочишта.     

Подсећамо, 2007. године, дан након што је на Телевизији Стил емитован ТВ дуел између тадашњег председника општине Свилајнац Добривоја Будимировића Биџе и председника општине Баточина Радише Милошевића, у ТВ Стил је дошла пореска инспекција која је овој телевизији блокирала рачун.

Власник и директор Телевизије Стил из Лапова Радосав Лазић је 2013. године, након пет година дуге борбе, доказао да је филијала Пореске управе у Свилајнцу незаконитим решењем о блокади рачуна угасила ову локалну телевизију. Због оваквог поступања државног органа посао је изгубило 35 новинара и медијских радника, док је Лазић наредне две године морао у корист Пореске управе да чува опрему телевизије, за коју је о свом трошку изнајмљивао простор. На крају, свилајначки порезници преузели су и продали опрему ТВ Стил.

Иако је од решења Управног суда прошло скоро три године, ТВ Стил још увек није добила новац, јер се Пореска управа у Свилајнцу на неколико захтева за повраћај новца оглушила.

УНС од 2007. године указује на незакониту блокаду овог медија и истиче да је у Србији после 5. октобра 2000. године ово најдрастичнији случај дугогодишњег притиска и финансијског уништавања медија.

Коментари (1)

Остави коментар
суб

18.06.

2016.

D [нерегистровани] у 13:58

valja

bahati su jako, mora se tome stati na put i izboriti za svoje

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси