Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  Новинари и јавне личности се жале Уставном суду
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

27. 09. 2017.

Извор: Бета

Новинари и јавне личности се жале Уставном суду

Више новинара и јавних личности данас је уложило жалбу Уставном суду због одбацивања кривичне пријаве против листа Информер, телевизије Пинк као и појединаца који су, како се тврди, против њих износили неистине и лажно их оптуживали.

Кривичне пријаве које је одбацило Више јавно јавно тужилаштво поднели су, августа прошле године, тадашњи председник Независног удружења новинара Србије Вукашин Обрадовић, директор Фондације Славко Ћурувија Илир Гаши, новинарке Антонела Риха и Тамара Скрозза и глумци Сергеј и Бранислав Трифуновић.

Након жалбе кривичну пријаву је одбацило и Апелационо јавно тужилаштво, па је Уставни суд последња инстанца којој је могуће обратити се у Србији. 

Бранилац Милош Стојковић очекује да ће до одлуке Уставног суда, због његове преоптерећености, потрајати годину или две, а након тога, уколико одлука не буде задовољавајућа, ту је Европски суд правде у Стразбуру.  "У жалби се позивамо на повреду права на правично судјење и повреду права на слободу изражавања", казао је Стојковић. 

Директор Фондације Славко Ћурувија илир Гаши рекао је да су подносиоци кривичне пријаве тада били оптужени за рушење уставног поретка и покушај убуства премијера. 

"Ми, као јавни активисти не треба да трпимо последице таквог поступања. Не бисмо били овде да не верујемо у инстутиције и да не мислимо да институције морају да штите јавну реч и оне који је изговарају", рекао је Гаши. 

Данашњем подношењу жалбе присуствовали су и Вукашин Обрадовић, Антонела Риха и Сергеј Трифуновић.

Новинари и јавне личности раније суистакли да су без икаквих доказа оптужени за учешће у завери за насилно рушење уставног поретка, да су доведени у везу са "страним агентурама", покушајем стварања хаоса у земљи, па чак и у везу са "убијањем Вучића", како се наводи у текстовима Информера и другим медијима који су овакве или сличне ставове преносили, као што су ТВ Пинк или портали Правда и Заветници.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси