Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  Стразбур казнио Норвешку због кршења права новинара на заштиту извора
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

06. 10. 2017.

Извор: ЕФЈ/УНС

Стразбур казнио Норвешку због кршења права новинара на заштиту извора

Европски суд за људска права у Стразбуру пресудио је да је Норвешка прекршила слободу изражавања када је 2012. године суд у овој земљи казнио новинарку Сесилију Лангум Бекер јер није желела да сведочи о својим контактима са поверљивим извором.

Сесилија Лангум Бекер писала је 2007. за сајт DN.no о лошој финансијској ситуацији у једној норвешкој нафтној компанији и у тексту користила изјаве анонимног извора. После објављивања текста, вредност акција компаније је пала, а саговорник из текста, који је признао да је био извор, оптужен је да је искористио новинарку како би управљао финансијским тржиштем.

Новинарка је одбила да сведочи у било којој фази поступка против свог саговорника, али је суд наложио да о својим контактима са њим сведочи, налазећи да не постоји више скривени извор који је дужна да штити.

Сесилија Лангум Бекер одбила је захтев суда да да додатне информације о својој комуникацији са оптуженим позивајући се на право на заштиту извора, а јануара 2012. Апелациони суд у Боргартингу јој је због тога наложио да плати казну у висини од 30.000 норвешких круна.

У пресуди Европског суда наводи се да наредба новинару да сведочи о свом извору није оправдана, чак и када се извор сам пријави полицији. Европски суд је подсетио да право новинара на заштиту извора не може аутоматски бити укинуто због понашања извора или због тога што је извор постао познат јавности.

Суд је одлуку да су норвешке власти прекршиле члан 10. (слобода изражавања) Европске конвенције о људским правима донео једногласно и потврдио право новинарке да не открива извор.

Европска федерација новинара (ЕФЈ) и норвешко удружење новинара поздравили су одлуку Европског суда. Генерални секретар ЕФЈ-а Рикардо Гутјерез рекао је да ова пресуда јача заштиту новинарских извора, што је један од основних услова за слободу медија.

„Позивамо државе да усвоје законе са циљем да заштите право новинара да заштите своје изворе, у складу с међународним стандардима“, рекао је Гутјерез.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси