Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  Сведокиња на суђењу Чупић - Е-новине: Уместо предавања слушали сексуализоване изјаве
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

09. 11. 2018.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Сведокиња на суђењу Чупић - Е-новине: Уместо предавања слушали сексуализоване изјаве

„Знам да су многе студенткиње после првог предавања на предмету ‘Социологија’ одбијале да иду даље на предавања, управо због тога што су наводиле да су дошле да слушају предавања, а не сексуализоване изјаве које је давао професор Чупић“, рекла је једна од бивших студенткињa Факултета политичких наука (ФПН) и новинарка Аутономног женског центра Сања Павловић на јучерашњем рочишту у Вишем суду у Београду.

Подсетимо, професор ФПН-а Чедомир Чупић тужио је главног и одговорног уредника портала „Е-новине“ Петра Луковића и ауторку текста „Чедомир Чупић-име са СОС телефона“ Лепу Млађеновић објављеног у овом медију за повреду части и угледа.

Млађеновић је у тексту објавила да су „понижавање и презир према женама у говору Чедомира Чупића мучни и недопустиви за било који универзитет на свету“. Ово је једна од спорних реченица из текста којом је Чупићу, како се наводи у тужби био „повређен лични и професорски углед“,  за шта је тражио да му тужени исплате милион динара.

Он је на претходном рочишту рекао да и данас има последице због спорног текста, као и да сматра да ће их имати све док се судски поступци не заврше.

Сања Павловић, иначе запослена у Аутономном женском центру у коме је Млађеновић психолошкиња, је на саслушању рекла да је професор Чупић на предавању „у једном тренутку рекао да су жене рибице у акваријуму, а да мушкарци треба да иду од једне до друге рибице“ и да је у „амфитеатру настала салва смеха код већине присутних, а да су неки попут ње били непријатно изненађени“.

„Када сам отишла код њега (прим.нов. Чедомира Чупића) у кабинет да ми упише оцену из 'Политичке антропологије' он је погледао моју слику у индексу и питао је да ли се ради о матурској слици. Рекла сам да се не ради, на шта је он рекао да нема везе и да сам лепа на свакој слици. Осетила сам се понижено, непријатно и некако сексуализовано“, рекла је студенткиња.

Она је навела да је „факултет место где је дошла да јој упишу оцену и да стекне образовање, а не да се коментарише њен изглед“, као и да се у том тренутку „осећала увређено и уплашено и да није осећала простор да може било шта да каже“.

На питање Чупића „да ли је упозната са тим да је 6.245 студената, од којих су 80 одсто жене, након објављивања текста, због ког је поднео тужбу, дало подршку њему као професору, због лажних оптужби“, Павловић је рекла да се „кроз маглу сећа да је постојала нека Фејсбук страница, али се не сећа која, нити да је са неким причала о томе“.

„У моменту када се догађало ово о чему сам говорила нисам била упозната са постојањем механизма којим бих могла да укажем на оно што сам приметила у раду професора Чупића“, навела је бивша студенткиња и додала да се није обратила нити једној студентској организацији, зато што „није осећала да ће било ко реаговати“.

Чупић је рекао да је „немогуће“ да студенткиња није знала да на предмету за који је уписивала оцену осим њега предаје још један професор. То је, како је рекао, било званично објављено на списковима и за то се он залагао све време свог рада на факултету, па је Павловић могла да бира код кога ће полагати испит.

Чупићев адвокат је поводом исказа студенткиње рекао да је „ова јадна девојка морала да дође и да исказ какав је дала због тога што је практично запослена код друготужене“ Лепе Млађеновић и истакао „да је изказ нејасан и контрадикторан“.

На овом рочишту требало је да буду саслушане још једна студенткиња и директорка Аутономног женског центра, као и приказан видео са Јутјуба под називом „Четири врсте дијалога при мувању“, али је то због истека времена предвиђеног за рочиште, одложено.

Следеће рочиште у Вишем суду биће одржано 20. фебруара 2019. године.

Коментари (1)

Остави коментар
суб

10.11.

2018.

Sale [нерегистровани] у 01:16

Jadno i bedno

Jadan i bedan tekst, i "svedočenje", i "izveštaj" sa suđenja..., o lukoviću, o E novinama, pa i o uns, i o ovoj vlasti da i ne pišem.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси