Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  „Информеру“ привременом мером забрањено да објављује информације о јавним извршитељима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

14. 01. 2019.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

„Информеру“ привременом мером забрањено да објављује информације о јавним извршитељима

Поновно објављивање информација да су јавни извршитељи „гори од зеленаша“, да „отимају као мафија“ и да су „гори од најгорих мафијаша и зеленаша“ одлуком Вишег суда у Београду забрањено је уредницима листa и порталa „Информер“ Драгану Ј. Вучићевић и Александру Игњатовић.

Виши суд је делимично усвојио предлог Коморе јавних извршитеља за привремену меру „Информеру“, за „серијал текстова“ који су објављивани од средине новембра и у децембру прошле године, због повреде претпоставке невиности, достојанства личности и забране говора мржње.

У привременој мери Вишег суда наводи се и да уколико Вучићевић и Игњатовић у листу и на порталу поново објаве ове текстове, обавезују се да за свако поновно објављивања информација, плате тужиоцима износ од 100.000 динара.

Од тридесетак текстова за које је Комора поднела тужбу, забрањено је да се у „Информеру“ објављују три: „Јавни извршитељи гори од зеленаша“, „Поново дивљају. Извршитељи отимају као мафија“ и „Извршитељи гори од најгорих мафијаша и зеленаша“.

Суткиња Станислава Митровић у образложењу привремене мере, у коју је УНС имао увид, наводи да „садржина објављених информација по налажењу суда подстиче мржњу, што је недопустиво и представља велику опасност за друштво, јер се на тај начин уништава и урушава институција јавних извршитеља и грађани губе поверење у исту, што све уназађује правосудни систем“.

У пресуди се додаје и да „суд сматра да иако Уставом и Законом загарантовани, слобода информисања и изражавања не могу повређивати забрану говора мржње која није ништа мање значајна од наведених слобода“.

Суд у образложењу наводи да су „јавни извршитељи овлашћени носиоци функција по Закону и као такви врше јавна овлашћења“ , као и да по Закону о јавном информисању и медијима имају „суженију заштиту личних права у медијима“.

Ипак, како се наводи у решењу, „наслови не садрже и не представљају оправдани интерес јавности за објављивање инкриминисаних речи тј. непримерен избор употребљених израза и речи“. У образложењу се, између осталог, наводи да је суд узео у обзир да је „Европски суд за људска права прихватио жестоку и оштру критику као и сликовите изразе који имају ту предност што скрећу пажњу на питања која су предмет расправе“.

Иначе, Комора јавних извршитеља поднела је тужбу против „Информера“ у име јавних извршитеља и заменика јавних извршитеља: Мирјане Димитријевић, Александре Трешњев и Миљана Трајковића.

Како се наводи у решењу, Мирјана Димитријевић тражила је да се објави исправка информација у више наврата, а која је „делимично пренета, допуњена нетачним информацијама и знатно скраћена исправка“, а неке нису ни објављиване, због чега је Димитријевић престала да упућује исправке.

Како је УНС-у речено у Комори јавних извршитеља у Београду „ово решење још није правноснажно, јер су против истог приговоре уложили и тужилац и тужени“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси