Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  На суђењу Живковић против Милакова приказани спорни прилози телевизије Панчево
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

18. 11. 2019.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

На суђењу Живковић против Милакова приказани спорни прилози телевизије Панчево

На данашњем суђењу у Вишем суду у Београду по тужби новинара портала Панчево Си Ти Ненада Живковића против одговорног уредника телевизије Панчево Мирослава Милакова и Радио-телевизије Панчево приказано је шест видео прилога те телевизије из фебруара ове године у којима се, према тужби, вређа част и углед Живковића.

Видео прилози су на рочишту упоређивани са садржајем текстова који су објављивани од 22. до 28. фебруара ове године на сајту телевизије Панчево. Суд је утврдио да садржаји из прилога одговарају текстовима објављеним на сајту те телевизије.

Утврђено је између осталог, да један текст са сајта није потписан за разлику од видео прилога у којем су као аутори наведени Милаков и Александар Чупић, уредник Е-Панчева.

Као доказ пуномоћник туженог је приложио суду и десетине објава Живковића са интернета, Фејсбука, као и садржаја из његове књиге због, како је навео, разумевања контекста. Суд је одлучио да се о овим прилозима не саслушавају странке, док се не упознају са комплетном документацијом.

Суд је донео решење да се суђење одржи у три рочишта у периоду од две године. Следеће рочиште заказано је за 26. март.

Подсетимо, Живковић је тужио Милакова и РТВ Панчево због увреда које су му биле упућене у прилозима те телевизије, као и у тестовима на сајту.

У тужби у коју је УНС имао увид, тражи се да тужени Живковићу због претрпљених душевних болова и повреде угледа и части исплате 700 хиљада динара, као и трошкове суђења. Милакову се према тужби тражи и забрана објављивања увреда на рачун Живковића, под претњом плаћања 250 хиљада динара и принудног извршења, уколико буду објављене.

Тражи се и да Милаков правноснажну пресуду објави без коментара и одлагања на телевизији Панчево, најкасније у другој наредној емисији од дана доношења те пресуде.  

У тужби Живковића као доказ наведена је и мера упозорења Регулаторног тела за електронске медије од 13. марта ове године због садржаја у емисијама којим су повређени: „обавеза објективног информисања, правило друге стране и достојанство личности“.

Додаје се и да су у текстовима на сајту телевизије Панчево повређени одељци из Кодекса новинара Србије: истинитост извештавања, одговорност новинара, новинарска пажња и поштовање приватности.

Подсетимо, УНС и друга новинарска и медијска удружења, али и невладине организације реаговали су због увреда које су у прилозима телевизије Панчево упућене Ненаду Живковићу.

Осим телевизије Панчево, кампању против новинара покренуо је и портал Е-Панчево због чега је Живковић тужио и уредника овог портала Александра Чупића, као и издавача овог медија друштво Опен вју.

Савет за штампу је због десетак текстова на порталу Е-Панчево изрекао јавне опомене и оценио да та кампања, месецима вођена „не само да представља драстичан случај гажења свих професионалних и етичких норми, већ може бити и изузетно опасна“.

Медијско дискредитовање Живковића почело је после говора на протесту „Један од пет милиона“, који је 22. фебруара ове године одржан у Панчеву.

* Преузимање делова или целокупног текста је дозвољено уз обавезно навођење извора

 

Коментари (1)

Остави коментар
уто

19.11.

2019.

Јадранка Нићин [нерегистровани] у 02:53

Зашто сте једнострани?

Осим што сте навели детаље из тужбе Живковића, не будите једнострани (као што су то он и његов адвокат) па пренесите и његове речи, које је изговорио на скупу "1 од 5 милиона", а можете приде додати и линкове ка Живковићевом порталу из тог периода.
Тек онда би мозаик био потпун.
Јер и суд, током процеса извођења доказа и доношења решења о нечијој невиности или кривици, МОРА претходно да чује ОБЕ стране!

Сходно реченом, зашто би се Ненаду Живковићу толерисала дискредитација других - то је тада, по њему и сличним, слобода говора, а одговор Мирослава Милакова се искључиво подводио под говор мржње и дискредитацију ?!

Живковић је алармирао и светску јавност (преко Међународног удружења новинара) дижући себи цену, представљајући се угњетеним, и разапетим на стуб срама.
Свестан је да његова реална вредност (као човека и новинара) није баш на задовољавајућем нивоу, па се потрудио да је на овај, већ офуцани начин, напумпа.

УНС би у тој игри МОРАО да остане по страни, а не да се одмах ставља на једну, и то баш онога који себе представља новомучеником!



Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси