Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  Симоновић негирао да је умешан у паљење куће Јовановића; Михаиловић тврди да је „уцењиван“ како би сведочио против Симоновића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

12. 12. 2019.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Симоновић негирао да је умешан у паљење куће Јовановића; Михаиловић тврди да је „уцењиван“ како би сведочио против Симоновића

На данашњем суђењу окривљени, бивши председник општине Гроцка Драгољуб Симоновић негирао да је умешан у паљењу куће новинара Жиг инфа Милана Јовановића, док је окривљени полицајац из Гроцке Владимир Михаиловић рекао да је „уцењиван“ како би сведочио против Симоновића.

Александар Маринковић, који се сумњичи да је убацио мотоловљев коктел у аутомобил Јовановића данас се није појавио на суђењу, због чега му је судија Славко Жугић одредио притвор, раздвојио случај од осталих окривљених и издао наредбу да се распише потерница за њим.

Симоновић је негирао да је подстрекивао Михаиловића да почини дело тако што му је у ресторану „Мировица“ тражио да запали аутомобил Милана Јовановића, као и да ће му за то платити 1.500 евра.

Потврдио је да је на прослави рођендана унуке, у кругу породице, у „Мировици“ присуствовао и Михаиловић, али да се са њим не дружи. Рекао је и да су се два пута састали у ресторану „Спорт“, као и да је оба пута била тема пословног напретка супруге Михаиловићa у општини Гроцка, где је запослена.

Међутим, Михаиловић је на суђењу изнео другачију верзију од Симоновића о томе шта је био садржај разговора.

У разговору са Симоновићем у „Спорту“, рекао је Михаиловић,  тражио је да Симоновић помогне његовој жени која је имала проблем на послу са надређеном, због чега је кући долазила уплакана, што се одржавало на његову породицу.

„Видели смо се у центру и позвао сам га на пиће. Рекао је да ће о проблему моје жене ‘видети’. Деловао је незаинтересовано. Као противуслугу питао сам га да ли треба да разговарам са Јовановићем, јер сам знао да га прогања. Није рекао ни  - да, ни -  не“, рекао је Михаиловић.

Срео се, како каже, са сарадником Жиг инфа, којем на суђењу није хтео да открије идентитет, који му је рекао да са Јовановићем „нема приче“. „Одлучио сам да му се оштети аутомобил“, рекао је Михаиловић.

Навео је да се срео са Игором Новаковићем кога је Михаиловић, како је наведено у оптужници, подстрекивао тако што му је рекао да за њега има посао. Новаковић му је одговорио да има „момка“ за тај посао и тражио за ту услугу хиљаду евра.

Михаиловић је затим рекао да му никада није дао новац, а да је из медија чуо за паљење куће Јовановића и да себе „није везивао“ за тај догађај.

Истакао је да је 24. јануара ове године одведен у Управу криминалистичке полиције, да су га високопозиционирани званичници из Министарства унутрашњих послова „уцењивали“, претили му и показивали преко телефона фотографију његове супруге.

Обећали су му, како је рекао, да ће провести шест месеци кућног затвора и бити враћен на посао уколико Симоновића оптужи за паљење куће.

Михаиловић је казао да је под том присилом измислио причу да је цена паљења куће Јовановића била 1.500 евра, као и причу из ресторана „Мировица“.

Симоновић је рекао и да су после паљења Јовановићеве куће „људи у ратној опреми“ привели 150 људи, „чак и попа“, а да је његов синовац, инспектор Небојша Симоновић „први“ привео Александра Маринковића, који се сумњичи да је убацио мотоловљев коктел у аутомобил Јовановића.

Вређање тужиоца, Јовановића и Жиг инфа

Симоновић је казао да не постоји нити један материјални доказ да је умешан у паљење куће Јовановића, да се против њега води „геноцидна хајка“ и „медијско блаћење таблоида“, а затим осудио сваки вид насиља против неистомишљеника, као и оно што се пре годину дана десило Јовановићу. Истакао је да је реч о „нападу на актуелну власт“.

Током саслушања Симоновић био је изричит да Милан Јовановић није новинар, а затим износио увреде на рачун Јовановића – да је „ноторни лажов“ и да ће то да докаже, „декица који нема утицаја“, а да је „некада жарио и палио“. Рекао је да је занимање Јовановића багериста и бивши полицајац, али никако новинар.

Заменику јавног тужиоца Предрагу Миловановићу је поручио да „може да му се деси да не буде тужилац“, јер је ово „монтирани случај“.

Симоновић је у више наврата истицао да је Жиг инфо „рекеташка организација“, група грађана, а не медиј, а као доказ суду је доставио текстове овог портала у којима се он помиње. Рекао је да текстове са тог портала раније није читао све док није изашао из „незаконитог“ притвора, после око 40 дана, због оптужби да је налогодавац паљење куће, када је кренуо да их анализира.

Као доказ да нема „вишегодишњи сукоб“ са Јовановићем Симоновић је рекао да је у 2015. и 2016. години, када је било „пљувачине“, „вулгарних“ фотографија на Жиг инфу, имао већу подршку на изборима за 40 одсто, у односу на 2012. годину када тога није било. Изнео је да Јовановића не познаје, да никада није имао проблем са њим, нити свађу.

Говорећи о тридесетак присталица које су му аплаудирале пре и после једног рочишта на суђењу за паљење куће Симоновић је рекао да су то људи из улице Јовановића и да је од „26 кућа 20“ дошло да га подржи.

Рекао је да ће на овом суђењу сведочити особе од којих је Жиг инфо тражио новац, „спонзорство“, како не би писали лоше о њима.

Навео је и да је њега уредник тог портала Жељко Маторчевић рекетирао рекавши му: „Било би добро да нам будеш спонзор“. „Откачио сам га“, рекао је Симоновић.

Казао је да Жиг инфо није морао да истражује његов јавни рад, јер податке које они износе у текстовима су јавни и подложни провери грађана.

Истакао је и да није пуцано у кућу Јовановића када је била запаљена, према тврдњама у медијима, већ да је у истрази „доказано“ да је пуцано из куће.

Суштина је, навео је Симоновић, да тужилаштво верује Јовановићу, а да њему нико не верује, као и да Јовановић има „потпору таблоида“.

Следеће рочиште заказано је за 21. јануар 2020. године.

 

* Преузимање делова или целокупног текста је дозвољено уз обавезно навођење извора

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси