Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  Суд у Ваљеву: Уредник Радио Ваљева Мајдак да плати сто хиљада због вређања одборника Радовића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

04. 02. 2020.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Суд у Ваљеву: Уредник Радио Ваљева Мајдак да плати сто хиљада због вређања одборника Радовића

Основни суд у Ваљеву донео је првостепену пресуду да је уредник Радио Ваљева Зоран Мајдак због повреде части и угледа дужан да професору географије и самосталном одборнику у Скупштини града Ваљева Љубомиру Радовићу плати сто хиљада динара. Радовић је Мајдака тужио због увреда које су емитоване на Радио Ваљеву.

У пресуди, у коју је УНС имао увид, наводи се да саопштење, које је на Радио Ваљеву 19. марта прошле године више пута читано, представља „увредљив и клеветнички“ садржај, посебно речи које се односе на Радовића да је „неуредан, необријан, смрдљив“, „највећи сплеткарош, трачара и лажов“.

„Поставља се питање да ли овакав увредљив садржај представља информацију у смислу Закона о јавном информисању и медијима“, наводи суд.

После преслушавања спорног аудио снимка суд је утврдио, стоји у пресуди, да се речима „с поштовањем Мајдак“, којима се завршава саопштење тужени „легитимисао као аутор“.

У одговору на тужбу, стоји у пресуди, Мајдак је негирао да је аутор и потписник спорног текста, да му је „потпуно непознат“, као и да Радовића „зна само из виђења“

На саслушању је тврдио да у време емитовања тог саопштења није био запослен на Радио Ваљеву, нити да је гостовао у некој емисији, јер је та медијска кућа била у стечају, а одговорно лице је био стечајни управник.

Међутим, суд је оценио да је Мајдак пре и после отварања стечајног поступка био директор те медијске куће, а да је за време стечају ту функцију имао стечајни управник.

У пресуди стоји да је Радовић после емитовања спорног саопштења „доживео низ непријатности“ на послу јер су га колеге питале „да ли очекује да добије отказ“, као и на улици јер су га „непознати грађани провоцирали“.

Тужилац је тврдио да је могући разлог за овакво увредљиво саопштење то што је он опозициони одборник у Скупштини града Ваљева.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси