Насловна  |  Новинари на суду  |  Новинари на суду - статистика  |  Мање од три одсто спорова из области информисања пред Врховним касационим судом
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Новинари на суду - статистика

12. 08. 2020.

Аутор: Ј. П. Извор: УНС

Мање од три одсто спорова из области информисања пред Врховним касационим судом

„Врховни касациони суд је за две године, у периоду од 1. јануара 2018. до 31. децембра 2019. године формирао укупно 26 предмета у вези са преиспитивањем пресуда у области јавног информисања, од чега је 14 решено“, речено је Удружењу новинара Србије (УНС) у Врховном касационом суду (ВКС).

С обзиром на то да је у истом периоду пред Вишим судом у Београду пресудом решен 1.001 предмет по тужбама против новинар и медија (тзв. „штампарке“), право на ревизију пред ВКС-ом искористило је мање од три одсто парничних странака.

„Ревизија је у шест предмета одбачена,  а у три предмета одбијена. Преиначујућа одлука донета је за четири предмета. Један предмет решен је на други начин“, наводи се у одговору који је УНС добио од ВКС-а.

Пред ВКС-ом је из овог периода 12 предмета остало нерешено.

Статистика у споровима који се воде због повреде Закона о ауторским и сродним правима (тзв. „ауторке“) показује да право на ревизију пред ВКС-ом искористи мање од шест одсто парничних странака.

У одговору који је УНС добио од ВКС-а наводи се да је у периоду од 1. јануара 2018. до 31. децембра 2019. године у ВКС примљено 30 предмета из области повреде ауторских права, од којих је 13 решено. У истом периоду пред Вишим судом у Београду првостепено је решено 518 предмета из ове области.

„Ревизија је у предметима из области повреде ауторских права у два предмета одбачена, док је у једном предмету одбачен захтев за преиспитивање правноснажне судске одлуке. У пет предмета одбијене су ревизије, а у два предмета донете су преиначујуће одлуке. Укидајуће одлуке донете су у два предмета“, наводи се у одговору ВКС-а.

Пред ВКС-ом је из овог периода остало нерешено 17 предмета.

Иначе, ревизија представља ограничено право парничних странака на ванредни правни лек и може се затражити само против правоснажних пресуда донетих у другом степену. О захтевима за ревизију одлучује Врховни касациони суд у Београду. 

____________________________________________________________________

Текст је настао у оквиру пројекта "Како суд суди новинарима и медијима" подржаног од стране Министарства културе и информисања Републике Србије. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси