Насловна  |  Новинари на суду  |  Судска пракса  |  Судска пракса - ауторке  |  „Информер“ без одобрења објавио фотографије С.Ч.
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Судска пракса - ауторке

27. 12. 2016.

Аутор: И. Нинић Извор: УНС

„Информер“ без одобрења објавио фотографије С.Ч.

На порталу УНС онлајн (www.uns.rs) у рубрици „Новинари на суду - судска пракса“ објављујемо првостепене и правоснажне пресуде по тужбама против новинара и медија на основу Закона о јавном информисању и медијима, Закона о ауторским и сродним правима, Закона о облигационим односима, Закона о раду (тзв. штампарке, ауторке, радни спорови)… У овој рубрици извештавамо о суђењима, а обавештавамо и о пресудама, као и о ставовима Врховног, Управног и Уставног суда у вези са медијским парницама. Данас објављујемо пресуду - Повреда ауторских права: С. Ч. против дневног листа „Информер“ .

ТУЖЕНИ: Привредно друштво „Инсајдер тим“ д.о.о. из Београда (издавач дневног листа „Информер“)

ПРЕДМЕТ СПОРА:

Тужилац С. Ч. је тужбом од издавача дневног листа „Информер“ захтевао накнадну материјалне и нематеријалне штете због повреде ауторских права. Тужилац је у реферату тужбе навео да је фотограф и аутор ауторског дела – фотографије на којој је снимљен глумац Гордан Кичић. Тужилац је тврдио да је тужени неовлашћено, без сагласности аутора објавио спорну фотографију у дневном листу „Информер“. Према наводима тужиоца, спорна фотографија објављена у „Информеру“ није потписана именом или псеудонимом аутора. Такође, тужилац је тврдио да је спорна фотографија објављена у непотпуној форми, тако што је скраћена („кропована“) без сагласности аутора.

ОСНОВ:

Члан 15, 20, 30, и 205. Закона о ауторском и сродним правима и члан 200. Закона о облигационим односима.

ТУЖБЕНИ ЗАХТЕВ:

Тужилац С. Ч. је тужбеним захтевом тражио да суд пресудом обавеже туженог издавача дневних новина „Информер“ на исплату накнаде и то:

1) материјалне штете због неовлашћеног јавног саопштавања ауторског дела тужиоца – фотографије, износ од 18.000 динара;

2) нематеријалне штете због повреде моралних права тужиоца (објављивање фотографије без навођења имена или псеудонима аутора) износ од 41.000 динара; и

3) нематеријалне штете због повреде моралних права тужиоца (објављивање измењене фотографије) износ од 41.000 динара.

Тужилац је метеријалну и нематеријалну штету потраживао са припадајућом законском затезном каматом почев од дана када је тужбе поднета суду.

ТОК ПОСТУПКА:

Спорна фотографија чији је аутор тужилац објављена је у дневном листу „Информер“ 06.03.2013. године. Тужилац је два дана касније, 08.03.2013. године, Вишем суду у Београду поднео тужбу против издавача „Информера“. Првостепена пресуда којом је делимично усвојен тужбени захтев тужиоца донета је 29.11.2013. године. Тужени је био незадовољан првостепеном пресудом, па је 25.12.2013. године против првостепене пресуде поднео жалбу Апелационом суду у Београду, који је 11.02.2015. године донео другостепену пресуду.

ПРЕСУДА:

Тужбени захтев тужиоца С. Ч. је усвојен делимично, тако што је суд првостепеном пресудом обавезао туженог издавача дневног листа „Информер“ да тужиоцу на име накнаде: 1) материјалне штете због неовлашћеног јавног саопштавања ауторског дела тужиоца – фотографије исплати износ од 6.842,65 динара; 2) нематеријалне штете због повреде моралних права тужиоца (објављивање фотографије без навођења имена или псеудонима аутора) исплати износ од 30.000 динара; и 3) нематеријалне штете због повреде моралних права тужиоца (објављивање измењене фотографије) исплати износ од 35.000 динара.

Поред накнаде штете тужиоцу припада и законска затезна камата почев од дана пресуђења (29.11.2013.) па до дана исплате досуђене накнаде. Другостепеном пресудом Апелационог суда у Београду износ досуђени износ материјалне штете од 6.842,65 динара је потврђен, док су досуђени износи нематеријалне штете од 30.000 и 35.000 динара умањени на по 10.000 динара.

ПРАВНИ СТАВ СУДА:

„Тужени је у штампаном издању листа „Информер“, јавно саопштио фотографију у оквиру текста „Глумци сахранили биоскопе“, без тужиочевог одобрења чиме је повредио његова имовинска права. У конкретном случају, увидом у штампано издање поменутих новина, суд је утврдио да је тужени јавно саопштио предметну фотографију тужиоца као илустрацију уз пратећи текст, а да је том приликом пропустио да означи име аутора фотографије чиме је повредио морално право тужиоца и то право на назначење имена. Утврђено и то да је тужени приликом јавног саопштавања фотографије исту изменио, тако што је опкројен само крст са натписом 20. октобар и фигура глумца који је на фотографији и такву саопштио у непотпуној форми, без дозволе и сагласности аутора чиме је повредио морална права аутора на заштиту интегритета дела.“

(Из образложења пресуде Вишег суда у Београду, П4.бр. 68/13, од 29.11.2013. године)

ТРОШКОВИ ПОСТУПКА:

Пресудом Вишег суда у Београду тужени су у обавези да тужиоцу С. Ч. на име судских трошкова парничног поступка солидарно исплате износ од 44.800 динара и то: на име састава тужбе износ од 6.000 динара, на име заступања од стране адвоката на три одржана рочишта износ од по 7.500 динара, на име заступања од стране адвоката на једном неодржаном рочишту износ од 4.500 динара, као на име судске таксе на тужбу и пресуду износ од по 5.900 динара.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси