Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Одговорни уредник „Хлас људу“ Бенка да престане са цензуром и промоцијом политичара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

18. 06. 2020.

Извор: УНС

УНС: Одговорни уредник „Хлас људу“ Бенка да престане са цензуром и промоцијом политичара

Удружење новинара Србије (УНС) тражи да в.д. одговорног уредника недељника на словачком језику „Хлас људу“ Мирослав Бенка престане да из тих новина избацује рубрике и колумне у којима су објављивани критички политички коментари и да више у листу не промовише политичаре и лидере мањинских странака.

УНС је забринут и због утицаја политичара и чланова Националног савета словачке националне мањине на уређивање „Хласа људу“, чиме се грубо крши уредничка независност.

Чланови редакције „Хлас људу“ у протестном писму навели су да се противе уређивачкој политици в.д. одговорног уредника Бенке, зато што је у овом листу онемогућено слободно изражавање, као и да се „тенденциозно пропагирају“ представници „једне политичке странке“.

У писму траже да Бенка престане да „ради по диктату“ појединих политичара и чланова Националног савета словачке националне мањине, као и да политичари и чланови овог националног савета престану да утичу на уређивачку политику недељника „Хлас људу“.

УНС подржава колеге из „Хласа људу“, верује у њихову стручност и професионализам и подсећа в.д. одговорног уредника Бенку да је дужан да заштити новинаре од сваког облика цензуре и притиска који су му познати, без обзира на то да ли они потичу од оснивача медија или интересних група.

УНС подсећа и да је у августу прошле године редакција „Хласа људу“ била под притиском када је од Одбора за информисање Националног савета словачке националне мањине добила допис којим се тражи да њихов новинар не извештава са догађаја како не би дошло до „веће колизије“ између тог савета и редакције недељника.

УНС су тада из редакције „Хлас људу“ обавестили да је мешање у уређивање листа заоштрено након што су превласт у Националном савету словачке националне мањине добили листа „Матица словачка“ и чланови странке „Словаци напред“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси