Насловна  |  Саопштења  |  УНС позива колеге: Помозите да дођемо до правде за Славка Ћурувију
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

30. 06. 2020.

Извор: УНС

УНС позива колеге: Помозите да дођемо до правде за Славка Ћурувију

Поштоване колеге, прва и засад једина пресуда за убиство новинара у Србији донета је априла прошле године, али правда је тек на пола пута. Зато нам је потребна ваша помоћ.

Удружење новинара Србије (УНС) подсећа да ће 7. јула Апелациони суд у Београду почети већање по жалбама на првостепену пресуду за убиство Славка Ћурувије, новинара и власника "Дневног телеграфа" и "Европљанина".

Жалбе на пресуду којом су бивши челници и припадници Ресора државне безбедности осуђени на укупно стотину година затвора поднели су адвокати осуђених, али и заменик тужиоца за организовани криминал. 

УНС очекује да Апелациони суд потврди првостепену пресуду и тражи да државни органи што пре приведу правди Мирослава Курака којем је суђено у одсуству и налази се у бекству. УНС такође тражи да сви првостепено осуђени за ово тешко убиство и подмукли напад на слободу штампе буду хитно притворени.

Изрицање пресуде требало би да значи почетак краја некажњивости за злочине над новинарима у Србији.

У првостепеном поступку који је вођен четири године пред Одељењем за организовани криминал у Вишем суду у Београду осуђени су некадашњи начелник Ресора државне безбедности Радомир Марковић за подстрекивање на убиство, бивши начелник београдског центра РДБ-а Милан Радоњић и припадници РДБ-а Ратко Ромић и Мирослав Курак, као саизвршиоци, на укупно 100 година затвора.

До кључног напретка у истрази убиства Славка Ћурувије се дошло захваљујући дугогодишњој упорности новинара и породице Славка Ћурувије, а пре свега захваљујући Комисији за истраживање убиства новинара.

Позивамо вас да у својим медијима и јавним наступима подсетите на значај ове пресуде за све новинаре у Србији и да помогнете да дођемо до правде за нашег колегу Славка.

Уколико сте заинтересовани да и ви напишете текст, направите радио или ТВ прилог о овој теми, подсећамо вас на неколико значајних момената:

- 100 година затвора за Марковића, Радоњића, Ромића и Куракаhttp://www.uns.org.rs/desk/vesti-iz-medija/77942/100-godina-zatvora-za-markovica-radonjica-romica-i-kuraka.html

- Смајловић: Злочин над Ћурувијом решен још 2005. годинеhttp://uns.org.rs/sr/desk/UNS-news/78115/smajlovic-zlocin-nad-curuvijom-resen-jos-2005-godine-.html

- УНС: Правда на пола путhttp://www.uns.org.rs/sr/saopstenja/96866/uns-navrsila-se-21-godina-od-ubistva-slavka-curuvije-pravda-na-pola-puta.html

- Веран Матић: Опасно би било враћање суђења за убиство Ћурувије на почетак, то би га претворило у фарсу: http://www.uns.org.rs/sr/desk/vesti-iz-medija/100634/veran-matic-opasno-bi-bilo-vracanje-sudjenja-za-ubistvo-curuvije-na-pocetak-to-bi-ga-pretvorilo-u-farsu.html

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси