Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Пронаћи одговорне за нападе, новинарима мора бити омогућен несметан рад
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

09. 07. 2020.

Извор: УНС

УНС: Пронаћи одговорне за нападе, новинарима мора бити омогућен несметан рад

Удружење новинара Србије (УНС) осуђује насиље над новинарима и медијским радницима током јучерашњих демонстрација у Београду и другим градовима и позива надлежне органе да што пре пронађу све одговорне за ове нападе. УНС позива полицију и грађане да стану у заштиту новинара и омогуће им несметан рад.

Жикица Стевановић, извештач новинске агенције Бета, синоћ је задобио повреде и посекотине по целом телу у Ташмајданском парку у Београду, када га су га припадници полиције пресрели, а затим у два наврата ударали, иако им је јасно нагласио да је новинар и показао новинарску легитимацију.

„Како су ме ударали почео сам рефлексно да падам, због удараца, али и да бих им показао да не пружам отпор. Иако сам се спустио на земљу, наставили су да ме туку. Колико њих, тачно не знам. Судећи по трагова пендрека од листова ногу до леђа и главе можда двојица, можда тројица“, рекао је новинар Бете за УНС и додао да је после неколико тренутака, док је био на земљи, дошао још један припадник МУП-а који га је такође ударао.

„Мислио сам да ће ми тај жандарм рећи да останeм ту, али он је почео да ме бије. Викао сам да сам новинар, а он ме је на то опсовао. Ударио ме је још пар пута, док сам лежао у крви“, каже Стевановић, који је био полазник Новинарске школе Удружења новинара Србије.

Осим новинара Бета, јуче су нападнути новинарке и новинари портала nova.rs. Овај портал је известио да је полиција физички напала Марка Радоњића, а да му је касније претила привођењем, иако је рекао да је новинар.

Новинарке nova.rs Милицa Божиновић и Наташa Латковић напала је полиција током извештавања. Божиновићеву је полиција ударила пендреком по прстима и избила јој телефоне из руке, а Латковићевој је бацила новинарску легитимацију. Обе новинарке су рекле припадницима полиције да су на новинарском задатку, јавио је овај портал.

Екипи Радио-телевизије Србије је у Новом Саду поломљена камера, а сниматељу Лазару Вукадиновићу повређена рука. У Нишу је сниматељ РТС-а Иван Стамболић погођен у главу флашом или лименком, а камера је поливена. 

УНС поздравља солидарност новинара „Јужних вести“, који су по извештају РТС-а, одбраниле екипу њиховог дописништва од даљих напада.

УНС сматра и да је недопустив напад на зграду Радио-телевизије Војводине на коју су, током протеста у Новом Саду, демонстранти бацали лименке, флаше и топовске ударе, а разбијено је и стакло на улазу зграде јавног сервиса.

Коментари (2)

Остави коментар
чет

09.07.

2020.

Lepa [нерегистровани] у 17:58

SRamota

MOlim podršku za mladu novinarku RTSa koja se javljala sa ulica Beograda , a onda je jedna "junačina" sramno pored nje skinuo gaće. Strašno što navodna elita na Twiteru to podržava i smeje se . Medju njima i jedan glumac , na čijoj ću narednoj predstavi ja pokazati svoju zadnjicu njemu u lice. I jedan bivši političar koji je itekako željno iščekivao pozive sa RTSa da gostuje u vrem e vladavine DS:a

Одговори
чет

09.07.

2020.

KNJAZ PRESS [нерегистровани] у 13:22

Podrška kolegama!

Pustite novinare da rade svoj posao!!!!!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси