Насловна  |  Саопштења  |  АНЕМ и УНС: Очекујемо да нападе на новинаре осуде све институције
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

09. 07. 2020.

Извор: АНЕМ и УНС

АНЕМ и УНС: Очекујемо да нападе на новинаре осуде све институције

У претходна два дана током демонстрација на улицама Београда, Новог Сада и Ниша на мети нападача су се нашли и представници медија који су извештавали са ових догађаја. Бројни су примери у којима су се новинари, новинарке и сниматељи нашли на удару полицијских снага и хулигана који се нису обазирали на видљиво истакнуте новинарске легитимације и упозорења да су у питању представници медијских кућа који раде свој посао.

Повређивање новинара агенција Бета у Београду, сниматеља екипе РТС у Новом Саду и Танјуга у Београду, напади на новинарке портала Нова С и претње екипи телевизије Н1 у Београду као и напад демонстраната на зграду Радио-телевизије Војводине,  примери су недопустивог понашања које мора бити недвосмислено осуђено од стране свих кључних актера и институција у нашој земљи. Омогућавање елементарног права на рад и безбедност током извештавање јавности треба да буду приоритети и принципи које ће сви недвосмислено бранити без обзира на политичке афинитете.  

Улични напади на представнике медије не разликују се много од вербалне агресије адвоката одбране према присутним представницима Комисије за истраживања убиства новинара која је исказана на седници Апелационог суда поводом суђења за убиство Славка Ћурувије. То је доказ више да атмосфера некажњивости напада на новинаре не сме да буде толерисана јер ће пре или касније произвести трагичне консеквенце.    

Приметно је да су неке домаће и међународне новинарске организације већ осудиле ове нападе. Приметно је да је овог тренутка изостала реакција Министарства културе и информисања, Заштитника грађана и Тужилаштва за које очекујемо да реагују у складу са својим овлашћењима. Вредносно одређење према оваквој врсти напада очекујемо и од кабинета председнице Владе Републике Србије који координира израду Акционог плана Медијске стратегије у којем безбедност новинара заузима једно од приоритетних места, као и од председника Републике.    

У Београду, 9. јула 2020. године

Асоцијација независних електронских медија (АНЕМ)

Удружење новинара Србије (УНС)

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси