Насловна  |  Саопштења  |  Слободни новинари са статусом предузетника јавите се УНС-у да заједно тражимо ваша права
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

02. 09. 2020.

Извор: УНС

Слободни новинари са статусом предузетника јавите се УНС-у да заједно тражимо ваша права

Удружење новинара Србије (УНС) позива слободне новинаре који самостално уплаћују порезе и доприносе за пензијско и здравствено осигурање да се јаве УНС-у за помоћ у остваривању права на минималце које је држава наменила запосленима у приватном сектору и предузетницима због пандемије.

УНС је надлежнима благовремено скренуо пажњу на права новинара предузетника и разочаран је што Министарство финансија и даље избегава да исплати новчану помоћ новинарима који, по решењима пореских управа, плаћају пензијско и здравствено осигурање.

УНС скреће пажњу да новинарима предузетницима таква помоћ припада по Уредби о фискалним погодностима за ублажавање последица услед Ковида 19, која је у примени од 10. априла ове године.

УНС се за права новинара предузетника који немају запослених радника обраћао Пореској управи, Министарству финансија, а обавестио је и супотписнике мера за финансијску подршку приватном сектору и предузетницима председника Србије Александра Вучића и премијерку Ану Брнабић од којих одговор није добио.

УНС указује да је Влада Србије Закључком од 6. маја ове године, омогућила финансијску помоћ државе и за око 2350 самосталних уметника укључујући и оне којима локалне самоуправе из својих буџета измирују обавезе за социјално осигурање.

УНС истиче да је искључивање слободних новинара предузетника из система државне помоћи, а којих има између 20 и 30 према сазнањима УНС-а, у супротности не само са поменутом Уредбом Владе Србије него и са прописима о спречавању дискриминације.

Новинари – предузетници треба да се јаве УНС – у на имејл dragana.bjelica@uns.rs или на телефон 011 32 36 337.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси