Насловна  |  Саопштења  |  УНС и УНС на Косову: Косовска полиција забранила новинарима да извештавају о скрнављењу цркве у Бабином Мосту
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

16. 09. 2020.

Извор: УНС и УНС на Косову

УНС и УНС на Косову: Косовска полиција забранила новинарима да извештавају о скрнављењу цркве у Бабином Мосту

Удружење новинара Србије (УНС) и УНС на Косову захтевају од свих институција на Косову да покрену истрагу и казне незаконито и дискриминаторно понашање Косовске полиције која је јуче новинарским екипама забранила да извештавају о скрнављењу цркве у Бабином Мосту код Обилића.

Поводом информације да је Црква покрова Пресвете Богородице у Бабином Мосту код Обилића проваљена и опљачкана, новинарске екипе кренуле су на место догађаја. На месту скрнављења цркве и у њеном дворишту затекли су свештеника, локалне српске представнике и припаднике Косовске полиције.

Полицајци који су били у дворишту цркве избацивали су новинарске екипе које су долазиле током вишесатне истраге која је спровођена унутар цркве и око ње, уз образложење да их је забрањено снимати. Прво је избачена екипа „Гласа Америке“ и РТВ „КиМ“, а онда и остале редакције и дописници.

На груб начин полицајци су викали на новинаре и избацивали их из црквеног комплекса, иако нигде није било обележја којим је требало да буде обезбеђено место провале и пљачке.

У Бабин Мост, после неколико сати увиђаја, стигли су службеници косовског Министарства за заједнице и повратак, непознати новинарским екипама, којима је дозвољено да фотографишу рад полицајаца и да о томе обавесте јавност.

УНС и УНС на Косову истичу да је јучерашња забрана рада новинарским екипама прави пример гушења слободе медија.

То доказује и чињеница да су једине фотографије са лица места послале особе из Министарства за повратак и заједнице, а то министарство их је, уз саопштење за јавност министра Далибора Јевтића, послало медијима.

УНС и УНС на Косову истичу да су припадници Косовске полиције грубо прекршили закон, дискриминишући новинаре и медијске раднике и изражава бојазан да полиција јучерашњим понашањем и односом према новинарима прикрива или прећуткује информације о овом догађају

УНС и УНС на Косову позивају ОЕБС, ЕУЛЕКС, Полицијски инспекторат Косова и Министарство унутрашњих послова Косова да покрену истрагу због незаконитог и дискриминаторног понашања Косовске полиције и обавесте јавност о резултатима.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси