Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Власт користи "реформисано" правосуђе у обрачуну са новинарима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

13. 02. 2012.

УНС: Власт користи "реформисано" правосуђе у обрачуну са новинарима

Удружење новинара Србије (УНС) упозорава домаћу и међународну јавност да је највећа, најугледнија и најстарија професионална новинарска организација у Србији и на Западном Балкану, која је у децембру обележила 130 година постојања, дошла под жестоки удар “реформисаног” српског правосуђа, које владајућа коалиција користи како би УНС-у одузела имовину која представља основ његове независности у односу на власт, рушећи притом законе и норме на којим се одвајкада заснива право својине у Европи.

Флагрантан пример таквог кршења закона и Устава Србије представља најновија одлука Апелационог суда у Београду да преиначи пресуду којом је Први основни суд у главном граду пролетос потврдио власништво УНС-а над зградом у Ресавској 28 по последњој у серији тужби Независног удружења новинара Србије против УНС-а.

УНС подсећа да је то био шести пут у последњих десет година да српски судови потврђују право УНС-а у спору око зграде у Ресавској улици. Претходно је УНС у спору са НУНС-ом добио две брисовне парнице, једну у првостепеном и другу у окружном суду, затим првостепену и другостепену парницу за утврђење, да би и Уставни суд Србије одбио уставну иницијативу НУНС-а за оцену уставности закона којим је УНС-у враћена зграда у Ресавској.

Спорна одлука Апелационог суда у Београду датира из августа прошле године, а у одељењу за судску праксу “киселила” се барем четири месеца, иако подаци до којих је УНС дошао позивањем на Закон о доступности информација указују да је судија Иван Негић у Апелационом суду прекоредно узео да решава жалбу НУНС-а на одлуку Првог основног суда.

Правни тим Удружења новинара Србије нашао је да је Апелациони суд, у одлуци која је УНС-у достављена пре три седмице, решио да се право својине у Србији може стећи без испуњавања законом предвиђених услова и мимо законом утврђеног поступка, и на тај начин конституисао право заједничке својине НУНС-а над зградом УНС-а, уз погрешно тумачење важећих домаћих и међународних прописа.

Став да на згради УНС-а постоји право заједничке својине УНС-а и НУНС-а, судија Иван Негић и веће којим је он председавао засновали су на погрешном закључку да чланови удружења плаћањем чланарине стичу право својине на згради које касније могу да пренесу на друго удружење. Овај закључак суда нема основа ни у једном домаћем или европском пропису. Напротив, одредбе закона јасно одређују да право својине на средствима удружења, па и на згради, припада удружењу, а не његовим члановима. Сходно томе, чланови удружења не могу на ново удружење пренети право које немају.

Због ових, и бројних других пропуста Апелационог суда, Удружење новинара Србије је поднело жалбу Уставном суду Србије. УНС је такође поднео и захтев за ревизију Врховном касационом суду на одлуку Апелационог суда у Београду којом се на незаконит начин преиначава пресуда Првог основног суда у Београду.

Најновија одлука Апелационог суда само је наставак покушаја државе да отме новинарску имовину. УНС подсећа да је пролетос Виши суд у Београду у првостепеном поступку покушао да одузме УНС-у имовину у Кнез Михаиловој улици у Београду. Примера таквог одузимања новинарске имовине нема ни у једној другој источноевропској земљи, а сличног није било ни у Милошевићево време.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси