Насловна  |  Саопштења  |  УНС позива новинаре Н1, Нове и Нова.рс да се одупру притиску власника и престану да крше Кодекс новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

23. 10. 2020.

Извор: УНС

УНС позива новинаре Н1, Нове и Нова.рс да се одупру притиску власника и престану да крше Кодекс новинара

Удружење новинара Србије (УНС) позива новинаре и уреднике телевизија Н1 и Нова, као и портала Нова.рс, да се одупру притиску власника и да престану да својим извештавањем драстично крше Кодекс новинара.

Колеге из ових медија подсећамо да је етичким кодексом прописано да "економски и политички интереси издавача не смеју да утичу на уређивачку политику на начин који би имао за последицу нетачно, необјективно, непотпуно и неблаговремено информисање јавности".

Н1, Нова и Нова.рс прекршили су етичка и професионална правила извештавајући о пресуди циришког суда по тужби Драгана Шолака против Пинка, Информера и Студија Б, као и о информацијама које је УНС објавио о том судском поступку. Драган Шолак је сувласник Јунајтед групе у чијем су власништву Н1, Нова и Нова.рс.  

Н1 је крајем септембра вест о пресуди објавио а да ту пресуду није видео, да би накнадно изменио вест навевши да је реч о "саопштењу Јунајтед групе". Према смерницама Савета за штампу, онлајн медији сваку измену у објављеном тексту морају да назначе и да наведу шта је у оригиналном чланку измењено. Када је УНС затражио пресуду од Јунајтед групе и Окружног суда у Цириху и објавио чланак да су и Јунајтед група и суд одбили да нам је доставе, медији Јунајтед групе покренули су кампању против Удружења, председника Владимира Радомировића и председнице Суда части Љиљане Смајловић.

У тој кампањи, неспојивој са новинарством, медији Јунајтед групе обмањују саговорнике да је вест о пресуди објављена на основу "саопштења Јунајтед групе", прекрајају њихове изјаве, коментаришу измишљене наводе и лажно тврде да УНС "штити Вучићеве медије". Овде није реч о томе ко је за власт или против ње, већ о правилима новинарства. Захтев да се новинари угурају у супротстављене политичке таборе погубан је и за новинарство и за демократију. По чему су Н1 и Нова бољи од провладиних медија ако ни сами не поштују новинарске стандарде? 

Удружење новинара Србије апелује на новинаре и уреднике Н1, Нове и Нова.рс да одбију захтеве власника који су супротни правилима новинарства и да не дозволе злоупотребу медија за његове пословне интересе. УНС ће колегама које извештавају у складу са одредбама Кодекса новинара Србије пружити сву потребну помоћ и подршку.

Коментари (1)

Остави коментар
чет

04.03.

2021.

Muki [нерегистровани] у 13:14

Haahhahahahhahha

HAAHHAHAHAAHAHHAHAHAHAHHHHAHAHAHHAAHAHAHAHAHAHAHAHHAHHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAAHAHAHAHHAHAHAHHAAHAHAHHAHHAAHAHAHAHAHAHHAHAAHAHAHAHAH

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси