Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Суд за злочине ОВК игнорише убиства новинара на Косову
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

16. 11. 2020.

Извор: УНС

УНС: Суд за злочине ОВК игнорише убиства новинара на Косову

Удружење новинара Србије (УНС) протестује што Суд за злочине ОВК наставља лошу праксу Хашког трибунала, који је игнорисао нестанак и убиство чак 17 српских и албанских новинара чији је једини грех био што су се бавили новинарством.

Недопустиво је да се у оптужницама које је Суд коначно дигао против некадашњих лидера тзв. Oслободилaчкe војске Косова Хашима Тачија, Кадрија Весељија, Јакупа Краснићија и Реџепа Сељимија, уопште не спомињу злочини над новинарима.

Према подацима УНС-а, од 1998. до 2005. године на Косову и Метохији је убијено и нестало 17 српских и албанских новинара и медијских радника који су се замерили тзв. ОВК и послератним владарима Косова.

Наши захтеви да се одговорни открију и казне сударају се са међународним зидом ћутања, који само охрабрује нечињење власти на Косову.

Судски епилог добило је једино убиство Шабана Хотија, професора руског језика на Приштинском универзитету који је 1998. био преводилац руске државне телевизије. За убиство Хотија и још осам цивила, Хашки трибунал на 13 година затвора осудио је Хајредина Баљаја, логорског стражара у Лапушнику. Али када је Баљај пре две године преминуо, косовски парламент одао му је почаст минутом ђутања.

За УНС је неприхватљиво да међународна заједница третира животе наших колега на Косову и Метохији као мање вредне од живота новинара на другим тачкама земаљске кугле. Таква дискриминација дубоко је неморална и погрешна.

УНС позива власт у Србији да код међународних чинилаца протестује због некажњивости злочина над новинарима на Косову. Од свих међународних преговарача о статусу Косова, и свих посредника у српско-албанском дијалогу, једино представник ОЕБС-а на Косову Јан Брату, упорно захтева решавање злочина против новинара.

Суд за злочине против ОВК представљен је међународној јавности као нова прилика за правду. Не смемо ћутати док и та прилика умире.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси