Насловна  |  Саопштења  |  Одговор УНС-а на захтев НУНС-а да се зграда у Ресавској дели по принципу пола пола
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

20. 03. 2012.

Одговор УНС-а на захтев НУНС-а да се зграда у Ресавској дели по принципу пола пола

Удружење новинара Србије (УНС) жали због одлуке Независног удружења новинара Србије (НУНС) да не прихвати разговор о стварању заједничке новинарске организације која би била успешнија у заштити професионалних интереса свих новинара у Србији.

УНС-у је несхватљиво одбијање руководства НУНС-а да о идеји уједињења два новинарска удружења макар консултује своје чланство, барем у оквиру редовне анкете којом новинарска удружења почетком године утврђују мишљења о раду организација и ставове о најважнијим питањима професије.

УНС сматра ултимативним и недобронамерним захтев руководства НУНС-а да се зграда Дома новинара у Ресавској 28, саграђена шест деценија пре оснивања НУНС-а, дели по принципу "пола пола".

УНС ће истрајати на обарању неправичне и правно неутемељене пресуде којом је Апелациони суд у Београду зграду Удружења новинара Србије, асоцијације која је у децембру обележила 130 година непрекидног постојања, прогласио заједничком имовином УНС-а и НУНС-а.

УНС предлаже да два удружења поведу разговор о коришћењу овог здања, уз уважавање чињенице да је УНС значајно бројнија и снажнија организација од НУНС-а. Ради побољшања статуса новинара у Србији и међусобних односа новинарских удружења, УНС је спреман да колегама из НУНС-а уступи и већи део зграде од оног који сада бесплатно користе у Ресавској 28. То није потез изнуђен пресудом Апелационог суда него гест добре воље УНС-а да се договор постигне без обзира на крајњи исход судског поступка.

Такође, УНС апелује и на руководство НУНС-а да а приори не одбацује предлог о уједињењу и да га још једном размотри. УНС је уверен да би идеја о стварању велике и јаке новинарске организације, осим код чланова УНС-а и НУНС-а, наишла на добар пријем и код немалог броја професионалних новинара који, управо због подела, не желе да припадају ниједној професионалној организацији, иако је и њима потребна заштита од послодаваца и центара финансијске и политичке моћи.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси