Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Влада Србије на првој наредној седници да разматра Извештај Верице Бараћ о корупцији у медијима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

27. 03. 2012.

УНС: Влада Србије на првој наредној седници да разматра Извештај Верице Бараћ о корупцији у медијима

Поводом 27. марта, Дана новинара Србије, Удружење новинара Србије (УНС) од Владе Србије тражи да на дневни ред првог наредног заседања стави Извештај о притисцима и контроли медија у Србији.

Овај извештај је у септембру прошле године приредила Верица Бараћ, недавно преминула председница Савета за борбу против корупције Владе Републике Србије.

УНС подсећа да поменути документ никада није дошао на дневни ред Владе иако у његовом уводу између осталог недвосмислено стоји да се на медије у Србији врши снажан политички притисак, да је над њима успостављена потпуна контрола и да у земљи више не постоји медиј из ког грађани могу да добију потпуне и објективне информације.

УНС захтева да Влада Србије већ на наредној седници јавно разматра извештај Савета за борбу против корупције о притисцима и контроли медија у Србији и да се уколико у њему има неких нетачности, на које су се последњих месеци жалили кључни људи владајућег медијско-политичког естаблишмента, те нетачности исправе. Али да јавност коначно сазна шта је у документу неспорно, а шта није.

УНС подсећа да су у Извештају Савета за борбу против корупције постављена бројна питања и понуђени бројни докази за тврдње:

Да РТС представља "сервис политичких структура и продукција блиско повезаних с врховима владајућих странака".
Да је Жељко Митровић већински власник и ТВ Пинк и Авале.
Да је Минос Кипријаку супротно закону дошао у посед две телевизије с националном фреквенцијом, ТВ Прва и Б92, за шта Савет РРА проналази формална оправдања, иако је основан да буде независно регулаторно тело.
Да Мирослав Мишковић и Драган Ђилас поседују и контролишу лист "Прес".
Да је Комисији за хартије од вредности било потребно седам месеци да званично утврди да Милан Беко поседује "Вечерње новости", иако је то он сам пред камерама изјавио.
Да Влада Србије крши Закон о оглашавању кроз финансирање јавних кампања које немају хуманитарни карактер већ служе промовисању чланова Владе и њихових министарстава.
Да буџети многих државних институција служе за промоцију функционера и њихових политичких странака, што је законом строго забрањено.
Да држава од медија наручује скупа лажна истраживања, која заправо служе за бесплатну политичку промоцију страначких функционера.
Да је "претплата" министарстава на услуге новинских агенција само још један вид куповине утицаја у медијима.
Да тржиште реклама већ годинама контролишу агенције за односе с медијима које су у власништву високих страначких функционера и њима блиских особа, а конкретно Срђана Шапера и Драгана Ђиласа, да се те агенције користе за финансијско дисциплиновање медија који би да пишу о темама које нису у интересу ДС-а или појединаца и да се њихов добитак драматично увећао откако је Борис Тадић 2008. проширио и учврстио своју власт над Србијом.
Да није пука случајност што се листа најзаступљенијих политичара у медијима поклапа с листом државних институција које издвајају највише новца за медије.

УНС сматра да је усвајање овог Извештаја дуг који се према овој храброј и бескомпромисној жени и неуморном борцу против свих облика корупције мора одужити, а својом обавезом према новинарској професији подразумева инсистирање да се скривени и прљави путеви новца између власти, тајкуна и медија у Србији на које је указала Верица Бараћ, у потпуности разоткрију, а виновници обелодане.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси