Насловна  |  Саопштења  |  СНСЦГ: Државни органи и црногорска полиција да заштите новинаре
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

10. 04. 2012.

СНСЦГ: Државни органи и црногорска полиција да заштите новинаре

Савез новинара Србије и Црне Горе (СНСЦГ) најоштрије осуђује претње и увреде које је уреднику црногорског издања дневног листа Прес Марку Милачићу упутио Веселин Баровић, један од људи блиских бившем црногорском премијеру и актуелном председнику владајуће партије у Црној Гори Милу Ђукановићу.

Веселин Баровић је у кафићу „Најс вајс“ у Подгорици прошлог петка псовао и вређао Милачића, претећи му и захтевајући да га више не помиње у својим текстовима. У гужви која је затим настала, Баровићево обезбеђење је, удаљавајући Милачића из локала, новинару повредило руку.

СНСЦГ истиче да је напад на Милачића напад на слободу јавне речи и наглашава да је због неспремности државних органа у Црној Гори да заштите новинаре створена атмосфера да им се може претити, да се могу вређати и тући.

СНСЦГ забрињава изјава народног посланика Ђукановићевог ДПС-а Миодрага Вуковића, који је коментаришући овај догађај рекао “ не може Милачић да утврђује правду преко новина јер и он је грађанин Црне Горе, а ако је новинар, није заштићен као ретка врста”. Вуковић је такође подсетио да његова странка “не спори право на слободу изражавања, али да нема апсолутне слободе у демократским друштвима, јер она је ограничена онда када почне да се угрожава право другог, истакавши да су речи Марка Милачића често “неодмерене и тешке”.

СНСЦГ подсећа црногорске политичке функционере да све неспоразуме са медијима и новинарима морају решавати на законом прописан начин и да се уместо претњи, прозивки и произвољних оцена професионализма новинара обрате новинарским удружењима, регулаторним телима или судовима.

СНСЦГ очекује од државних органа и црногорске полиције да предузму све мере и заштите како колегу Милачића тако и све новинаре који су свакодневно изложени сличним притисцима и атацима на своју професију.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси