Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Власт да заустави насиље и претње новинарима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

17. 04. 2012.

УНС: Власт да заустави насиље и претње новинарима

Удружење новинара Србије (УНС) осуђује физичке нападе и претње новинару Краљевачких новости Милану Миловановићу, као и Братиславу Илићу, уреднику локалне ТВ Клисура у Лесковцу и дописнику Пресс-а и ТВ Б92 из овог града.

На Миловановића је у недељу, 15. априла, испред Фудбалског савеза Рашког округа физички насрнуо председник ФСО Краљево Љубиша Вујовић. Незадовољан Миловановићевим писањем о фудбалском судији Аци Радујевићу, Вујовић се новинару најпре обратио претећим тоном, након чега га је без икаквог повода и физички напао и ударио у лице пред око 15 очевидаца. Већи инцидент спречио је фудбалски судија Дејан Живановић испречивши се између Вујовића и Миловановића. Новинар Краљевачких новости је случај пријавио и дао изјаву у Полицијској управи Краљева.

Дан раније, у суботу, 14. априла, новинара Братислава Илића прво је непозната особа гађала каменом док је са главне улице фотографисао градилиште „Багат“ у центру Лесковца, а затим га је пресрео непознати мушкарац који му је запретио речима: „Шта сликаш градилиште? Запамтићеш ти мене, распитај се ко сам ја!“. Након што је Илић показао новинарску легитимацију, непознати мушкарац наставио је са претњама новинару да ће пратити све што објави и да ће га "запамтити" буде ли наставио са писањем о власнику градилишта Чогорићу.

Лесковачка полиција убрзо је пронашла и привела особу која је претила Братиславу Илићу, али његов идентитет још увек није објављен.

УНС упозорава да су претње и физички насртаји на новинаре све учесталији и захтева енергичну реакцију надлежних органа како напади на колеге не би остали некажњени.

УНС тражи да надлежни органи процесуирају нападаче на колеге Милана Миловановића и Братислава Илића у складу са измењеним одредбама Кривичног законика, којима је предвиђено да се претње и физички напади на новинаре кажњавају затворским казнама од једне до осам година.

Једино доследном применом Кривичног законика јавност у Србији може схватити да се новинарима не сме претити, и да се не смеју физички нападати због обављања свог посла.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси