Насловна  |  Саопштења  |  УНС и СИНОС: Новинарске организације из НАТО држава да траже истрагу за ратни злочин убиства 16 цивила у РТС-у
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

22. 04. 2012.

УНС и СИНОС: Новинарске организације из НАТО држава да траже истрагу за ратни злочин убиства 16 цивила у РТС-у


Удружење новинара Србије (УНС) и Синдикат новинара Србије (СИНОС) поводом 23. априла, Дана сећања на 16 медијских радника убијених у НАТО бомбардовању РТС-а пре 13 година, позивају новинарске асоцијације и синдикате из држава чланица НАТО да у својим земљама траже независне истраге овог ратног злочина.

УНС и СИНОС очекују да Републичко јавно тужилаштво коначно утврди ко је све у Србији и бившој Савезној републици Југославији одговоран што нису предузете потребне мере за безбедност цивила након најаве из седишта НАТО да је зграда РТС-а легитимни војни циљ.

УНС и СИНОС истичу да су све значајне глобалне организације за заштиту људских права осудиле убијање цивила у РТС-у, а да Амнести интернешенел намеран напад на зграду РТС-а као цивилни објекат и убијање 16 медијских радника сматра ратним злочином.

УНС и СИНОС подсећају да је на прошлогодишњем заседању Скупштине Европске федерације новинара (ЕФЈ) у Београду ова највећа новинарска асоцијација у Европи позвала своје чланице да се придруже УНС-у и СИНОС-у приликом обележавања 23. априла Дана сећања на 16 медијских радника убијених у НАТО бомбаровању РТС-а.

Бомбардовањем РТС-а 1999. године установљена је пракса употребе војне сила против медија у међународним сукобима иако су они цивилни објекти и не могу бити војни циљ.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси