Насловна  |  Саопштења  |  УНС тражи да се суђење за убиство Ћурувије оконча ове године
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

11. 04. 2021.

Извор: УНС

УНС тражи да се суђење за убиство Ћурувије оконча ове године

Удружење новинара Србије (УНС) подсећа да је на данашњи дан, 11. априла пре 22 године убијен Славко Ћурувија, власник „Дневног телеграфа“ и „Европљанина“, а да још чекамо правду за храброг новинара и издавача.

Било је потребно 15 година да се против Славкових убица из државног апарата подигне оптужница. Четири године је трајало суђење на ком су бивши челници и припадници Ресора државне безбедности (Радомир Марковић, Милан Радоњић, Ратко Ромић и Мирослав Курак) осуђени на укупно 100 година затвора, да би Апелациони суд прошле године цео процес вратио на почетак, и то на захтев државног тужиоца.

Ово није одлагање правде, ово је изостанак правде.

УНС је огорчен одуговлачењем поступка, али и чињеницом да су оптужени за државни злочин и даље на слободи, макар и у кућном притвору. УНС захтева да држава учини све да се суђење убицама Славка Ћурувије оконча још ове године. Нема другог начина да Србија докаже да наша земља више није симбол некажњивости за злочине над новинарима.

У светлу ове годишњице, УНС тражи расветљавање и осталих убистава колега. Очекујемо да буду оптужене убице дописника „Вечерњих новости“ из Јагодине Милана Пантића, да се расветли смрт Даде Вујасиновић, покрене поступак за 17 убијених и несталих колега на Косову и Метохији од 1998. до 2005, као и за ратне злочине почињене над 16 медијских радника РТС-а и троје кинеских новинара страдалих у нападима НАТО-а 1999. године.

УНС подсећа да је до кључног напретка у истрази убиства Славка Ћурувије дошло захваљујући упорности новинара и породице Славка Ћурувије, а пре свега формирањем Комисије за истраживање убиства новинара.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси