Насловна  |  Саопштења  |  КФОР и КПС малтретирали новинаре
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

21. 05. 2007.

КФОР и КПС малтретирали новинаре

Удружење новинара Србије најоштрије осуђује злоупотребу овлашћења и понашање словеначког контигента у саставу КФОР-а и Косовске полицијске службе који су јуче у селу Бича код Клине малтретирали новинаре Дарка Димитријевића и Милића Петровића, онемогућили њихов рад, одузели им опрему, а Димитријевића затим привели у полицијску станицу где је задржан неколико сати са образложењем да је снимањем починио кривично дело.

Новинари Димитријевић и Петровић су за неколико српских медија са КиМ (ТВ Мост, Радио Гораждевац и Косовску медијску асоцијацију) покушали да сниме прилоге о повратницима у село Бича када су их зауставили припадници словеначког КФОР-а, одузели им камеру и микрофон, а по доласку Косовске полицијске службе Димитријевић је приведен у полицијску станицу у 17 километара удаљеној Клини.

УНС тражи од надлежних у КФОР-у и КПС да утврде одговорност својих припадника који су злоупотребили овлашћења и својим поступцима онемогућили елементарне услове за остваривање медијских слобода.

УНС сматра да међународне снаге и КПС треба да буду последњи који смеју да онемогућавају слободно кретање и рад новинара, што је нажалост на КиМ честа пракса.

УНС ће о овом догађају обавестити Међународну федерацију новинара и остале асоцијације за заштиту права новинара.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси