Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Полиција да обустави поступак против уредника subotičke.rs Бранка Жујовића и престане да кажњава извештаче са протеста
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

14. 12. 2021.

Аутор: УНС Извор: УНС

УНС: Полиција да обустави поступак против уредника subotičke.rs Бранка Жујовића и престане да кажњава извештаче са протеста

Удружење новинара Србије (УНС) протестује због нове прекршајне казне коју је овог пута добио уредник онлајн медија subotičke.rs и члан Управе УНС-а Бранко Жујовић, због извештавања са протеста у којима су грађани блокирали саобраћајнице

УНС још једном указује на недопустив поступак полиције да новчано кажњава новинаре који су извештавали са протеста.

Жујовић је УНС-у рекао да казну неће да плати јер није начинио ниједан прекршај тиме што је извештавао са протеста у Суботици.

„Како то да хулигане који су пре годину и по демолирали мој аутомобил никада полиција није пронашла. У једно сам сасвим сигуран, а то је да ћу радије отићи у затвор или преносити директно рад извршитеља, јер нећу платити казну коју сам добио због тога што сам извештавао са догађаја. За време протеста трудио сам се да будем на тротоару, односно ивичњаку. У раскрсницу сам улазио искључиво ради прикупљања информација, снимања изјава, сликања и снимања видео прилога“, рекао је УНС-у Жујовић.

Полиција је након реаговања УНС-а саопштила да је одустала од прекршајног поступка против уредника смедеревског онлајн медија СД кафе Жељка Милојевића. УНС тражи од полиције да исто поступи и у случају колеге Жујовића и свих осталих новинара којима је стигла казна од 5.000 динара зато што су на дан протеста радили свој посао.

Полиција је Жујовића казнила, како пише у налогу који је он објавио на сајту subotičke.rs, јер се 4. децембра, у 14 сати, у Суботици, као „пешак кретао и задржавао на коловозу у зони раскрснице“ што је „довело до обуставе саобраћаја“.  Прекршај је откривен, наводи се даље, увидом у видео надзор, а фотографија је наведена као доказ.  

УНС ће и о овом случају обавестити Сталну радну групу за заштиту новинара и Радну групу за безбедност и заштиту новинара.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси