Насловна  |  Саопштења  |  Отворено писмо Рикеру, Сејдијуу и Тачију
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

18. 03. 2008.

Отворено писмо Рикеру, Сејдијуу и Тачију

Удружење новинара Србије (УНС) најоштрије осуђује поступак косовских власти према новинару и уреднику Телевизије "Пулс" из Шилова, Јовану Симићу и Боривоју Угриновићу.

Подсећам Вас да су колеге Симић и Угриновић 18. марта ове године саслушане у општинском јавном тужилаштву у Гњилану, због наводне клевете, неовлашћеног снимања и увреде Повод за овакав поступак косовских власти, пронађен је у емитовању репортаже из села Нови Драгинац, снимљена 24. јануара ове године, у којој је приказана потресна судбина Сретена Стојиљковића, коме је недозвољено посечена шума коју је поседовао. Одмах после емитовања поменутог прилога Телевизије "Пулс", Стојиљковића је напао комшија, Кадри Бељуљи. Тај напад био је, као што вероватно знате, разлог због ког је Стојиљковић био принуђен да се исели у централну Србију. Неспорна је чињеница да су наше колеге позиве из тужилаштва у Гњилану добиле само на албанском језику. Записник је приликом саслушања такође писан само на албанском језику, иако важећи закони Косова и Метохије гарантују двојезичност. Стога је и разумљиво што су наше колеге одбиле да потпишу такве, њима неразумљиве записнике. Неспорноје и да се, према важећим прописима на Косову, за поменута кривична дела одговара пред судом, у редовном кривичном поступку. Због чега су, онда, наше колеге извођене пред јавног тужиоца и због чега је јавни тужилац преузео улогу заступника анонимног приватног тужитеља?Јавни тужилац у Гњилану покушао је да наше колеге у записник са саслушања упише као држављане Косова, што колеге Симић и Угриновић нису. Тужилаштво није обзнанило ни ко је поднео пријаву против Симића и његове редакције, коју је пред тужиоцем заступао главни уредник, Боривоје Угриновић. Удружење новинара Србије остаје запањено чињеницом да тужилаштво није реаговало на Бељуљијев напад на комшију Стојиљковића, него је на одговорност покушало да позове новинаре који су о сечи шуме и нападу који је уследио покушале да обавесте јавност. Удружење новинара Србије овакве, незаконите потезе косовских власти доживљава као снажан притисак на српске новинаре. Као представника институција на Косову и Метохији, од Вас очекујемо охрабрење и подршку српским и свим осталим новинарима који својим професионалним радом доприносе друштвеном напретку Косова и Метохије, а колеге Симића и Угриновића заштитите од незаконитог поступка.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси