Насловна  |  Саопштења  |  Нова влада да реализује Медијску стратегију
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

18. 07. 2012.

Нова влада да реализује Медијску стратегију

Заједничко саопштење УНС-а, НУНС-а, АНЕМ-а, Локал преса и НДНВ-а

Медијска удружења и асоцијације ће учинак нове владе Србије у односу на медијску сцену мерити превасходно односом према Медијској стратегији.

У мери у којој буду испуњени захтеви из тог документа, на којима су удружења и асоцијације инсистирали протеклих година, биће цењена спремност владе да заиста спроведе дуго очекиване реформе у сектору медија. Новој власти се већ на примеру продаје листа Политика пружила прва прилика да обезбеди транспарентност власништва у медијима, што је обећала у Коалиционом споразуму.

Медијска удружења и асоцијације очекују да се испуне обећања из Медијске стратегије везана за повлачење државе из власништва над медијима, промену начина трошења буџетских средстава намењених медијима, односно прелазак на пројектно финансирање, као и мере које треба да створе равноправне услове за све који послују на медијском тржишту Србије.

Подсећамо да удружења и асоцијације нису прихватили став да у Србији треба формирати још шест регионалних јавних сервиса, као ни став да савети националних мањина треба да буду власници мањинских медија.  Наставићемо, када је реч о овим питањима, да се боримо за решења за која верујемо да су примеренија приликама у Србији, али и стандардима развијеног демократског друштва.

Поздрављамо спремност политичара који преговарају о формирању нове владајуће коалиције да укину Закон о јавном информисању, али подсећамо да је Уставни суд Србије рестриктивне одредбе тог закона одавно ставио ван снаге. То је учињено након снажног протеста демократске јавности, у чему су значајну улогу играле акције удружења и асоцијација, па се то не може тумачити као достигнуће будуће владе, него као спровођење одлуке надлежног суда.

Поздрављамо и спремност да се истраже наводи из извештаја Савета за борбу против корупције који је потписала Верица Бараћ. Очекујемо да ће то резултирати утврђивањем чињеница, али и да ће бити праћено мерама које треба да спрече коруптивно понашање, ограниче право министарстава да новац пореских обвезника троше за пружање финансијске подршке  медијима који су им наклоњени и да доведу до либерализације рекламног тржишта.  

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси