Насловна  |  Саопштења  |  Одговор УНС-а на саопштење Општине Грачаница
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

31. 07. 2012.

Одговор УНС-а на саопштење Општине Грачаница

УНС и ДНКиМ: Реч је о слободи, а не водоснабдевању У саопштењу које сте јуче упутили медијима пише да ДНКиМ манипулише јавношћу поводом проблема са водоснабдевањем у Грачаници и да погрешно информише јавност. Уз дужно поштовање, принуђени смо да реагујемо и да вас, уколико нисте прочитали или сте то погрешно урадили, поново упутимо на читање нашег писма које је упућено јавности из сасвим других разлога.


  

УНС и ДНКиМ су хитно реаговали због објављивања приватне преписке дописника Гласа Америке на званичном сајту Општине Грачаница, а не због тога што сте ви учествоавали, или пак, као што тврдите, нисте учествовали у искључењу воде Амбуланти у Чаглавици.

УНС и ДНКиМ овим проблемом се нису бавили јер је свака редакција у земљи пренела како је то искључење брутално и примитивно урађено и јер је свака локална редакција без учешћа Удружења истраживала и пратила шта радите, ви и Корпорација за водоснабдевање из Приштине. Колега Ничић је професинално урадио свој посао, а ви сте због његовог рада објавили његову личну и приватну преписку што је недозвољено и садржи елементе кривичног дела.

Удружење новинара Србије и Друштво новинара Косова и Метохије још једном понављају питања: како сте дошли у посед приватне преписке између директора Водоводне компаније и дописника Гласа Америке? Шта је мотив њеног објављивања на званичном сајту Општине? Да ли овим желите да покажете да контролишете рад новинара и да их застрашујете?

УНС и ДНКиМ вас подсећају да је новинар Ничић управо због свега реченог, а не због водоснабдевања - како ви тврдите, затражио да полиција и тужилаштво истраже и нађу одговоре на питања која директно задиру у приватност и основне слободе професиналног рада.

Адвокатски тим Удружења новинара Србије укључен је у овај случај и пружиће потпуну подршку колеги Будимиру Ничићу.

Саопштење општине Грачаница

Поводом саопштења које је издало Друштво новинара Косова и Метохије, везано за искључење воде од стране Регионалне компаније водоснабдевања „Приштина“, општина Грачаница се обраћа широј јавности и свим заинтересованим странама да законе о искључењу и укључењу воде нису у надлежности општинских органа.

У том смислу, ДНКиМ је покушало да манипулише јавношћу и тиме створи конфузију како је општина Грачаница наводно дала сагласност за искључење воде.

Истина је једна, а она гласи: Општина Грачаница и сви њени органи се боре да грађани Грачанице имају воду и све остале услуге које олакшавају живот грађана.

Без жеље да било коме будемо тутори, желимо да кажемо да је општина Грачаница од самог оснивања пример транспарентности и отворености према медијима. Општина поседује свој сајт и обавештава грађане о свакодневним активностима, када је директор Регионалне компаније водоснабдевања „Приштина“ изјавио то што је изјавио за јавност, дужност општине је била да о томе обавести грађане.

Као општина сматрамо да грађани требају бити искрено обавештени о свим дешавањима на територији општине.  С друге стране саопштење ДНКиМ је веома тендециозно и нереално, покушава да интригира и створи нереалну слику у контексту дешавања. Због тога, медији имају право да се огласе, то нико не оспорава, али такође када се објављују измишљотине и инсинуације, општина је дужна да реагује.

 

 Саопштење ДНКиМ-а од 30.7.2012.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси