Насловна  |  Саопштења  |  УНС, Струковни синдикат РТС-а и СИНОС: Време је да НАТО одговара за убиство 16 радника РТС-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

22. 04. 2022.

Извор: УНС

УНС, Струковни синдикат РТС-а и СИНОС: Време је да НАТО одговара за убиство 16 радника РТС-а

Удружење новинара Србије (УНС), Струковни синдикат Радио-телевизије Србије и Синдикат новинара Србије (СИНОС) уочи 23. годишњице од убиства 16 медијских радника у НАТО бомбардовању РТС-а настављају да истичу да је ова најмоћнија војна организација починила ратни злочин, увела праксу напада на медије у међународним сукобима, а да упркос томе одговорни из НАТО структура никада нису одговарали пред било којим судом.

Организација Амнести интернешенел навела је у свом извештају из 2000. године да су снаге НАТО починиле озбиљна кршења закона рата што је довело до незаконитог убијања цивила, а међу случајевима које је истакла је и убиство 16 медијских радника РТС-а који су квалификовали као ратни злочин.

„У тренутку бомбардовања у згради су радили техничари и остало производно особље. Процењује се да је у згради у тренутку напада радило најмање 120 цивила. Најмање 16 цивила је убијено, а још 16 је рањено“, пише у извештају ове организације која наводи да је НАТО погодио мету коју је циљао.

У истом извештају наведен је и цитат некадашњег британског премијера Тонија Блера у ком је речено да је РТС бомбардован и зато што је емитовао снимке страдања цивила, које су преузимали и западни медији, што је, према његовим речима, слабило подршку рату у оквиру НАТО алијансе.

„Били смо свесни да ће се те слике вратити и да ће постојати инстинктивна симпатија за жртве кампање“, изеђу осталог навео је Блер за БиБиСи.

Извештај Амнести интернешенела указује и на то да из НАТО-а није било упозорења да је „конкретан напад на централу РТС-а неизбежан“.

„Званичници НАТО-а у Бриселу рекли су за Амнести интернешенел да нису дали конкретно упозорење јер би то угрозило пилоте“, пише у извештају.

УНС, Струковни синдикат РТС-а и СИНОС поручују да је крајње време да и за овај ратни злочин одговарају налогодавци и извршитељи из НАТО-а.

Од НАТО бомби у РТС-у убијени су његови радници:  Јелица Мунитлак (27), шминкер, Ксенија Банковић (27), видео-миксер, Дарко Стоименовски (25), техничар у размени, Небојша Стојановић (26), техничар у мастеру, Драгорад Драгојевић (27), радник обезбеђења, Драган Тасић (29), електричар, Александар Делетић (30), камерман, Славиша Стевановић (32), техничар, Синиша Медић (32), дизајнер програма, Иван Стукало (33), техничар, Дејан Марковић (39), радник обезбеђења, Милан Јоксимовић (47), радник обезбеђења, Бранислав Јовановић (50), техничар у мастеру, Милован Јанковић (59), прецизни механичар, Томислав Митровић (61), режисер програма, и Слободан Јонтић (54), монтер. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси