Насловна  |  Саопштења  |  УНС и ДНКиМ: Санкције за ускраћивање равноправне употребе српског језика на КиМ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

16. 09. 2022.

Аутор: УНС Извор: УНС

УНС и ДНКиМ: Санкције за ускраћивање равноправне употребе српског језика на КиМ

Удружење новинара Србије (УНС) са својим огранком Друштвом новинара Косова и Метохије (ДНКиМ) протестује због ускраћивања превода на српски језик на јучерашњем скупу посвећеном раду Института за судску медицину у Приштини, на којем су учествовали и шефови Канцеларије ЕУ на Косову и Еулекса Томаш Суњог и Гунар Вигемарк и министарка правде Косова Аљбуљена Хаџиу.

УНС и ДНКиМ захтевају поштовање закона и испуњавање права на равноправну употребу српског и албанског језика и писма на Косову и Метохији и траже да одговорни за овај пропуст сносе санкције.

Новинарка Медија Центра у Чаглавици, Сања Ђокић, каже за УНС да је инсистирала на преводу, али да им је речено да ништа не могу да учине да се проблем реши. Свесни грешке, уз извињење, новинарки су поручили да ће накнадно доставити превод на српски језик.

„Међутим, два сата касније послат ми је само говор шефа Еулекса и саопштење у вези са догађајем, али не и излагања осталих саговорника. Дакле, ја не знам шта су тамо тачно говорили представници Института за судску медицину, шеф канцеларије Европске уније на Косову, као и министарка правде Аљбуљена Хаџиу“.

Ово само подсећа на чињеницу да новинари који извештавају на српском језику, учесталом праксом, остају ускраћени да јавност информишу о темама од јавног значаја.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси