Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Власт Тутина да не дискриминише медије и одговара на питања новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

24. 11. 2022.

Аутор: УНС Извор: УНС

УНС: Власт Тутина да не дискриминише медије и одговара на питања новинара

Удружење новинара Србије (УНС) тражи да власт у Тутину обавештава све локалне медије о догађајима који су од јавног интереса, нарочито сада када је у овом граду проглашена ванредна ситуација због поплава.

Редакција Пештер ТВ, једине телевизије у овом граду обратила се УНС-у наводећи да локaлне власти дискриминишу овај медиј непозивајући их дуже од две године на догађаје које организује општинско руководство, нити на седнице кризног штаба, чак ни у најгорем периоду пандемије, а ни ових дана када је у Тутину због поплава проглашена ванредна ситуација.

Новинари ове редакције не добијају одговоре на питања која постављају властима, а локални функционери не прихватају позиве да учествују у програму ове телевизије.

Пи-ар општине Динко Бејтовић у разговору за УНС рекао је да ова телевизија не извештава објективно и да им не забрањују да присуствују догађајима. Шеф кабинета општине Тутин Едита Даздаревић рекла је да је била спорна вест у којој је информација извучена из контекста и да ће се потрудити да се овој телевизији убудуће шаљу позиви за све догађаје од јавног интереса. Да ли ће новинари Пештер ТВ-а добијате одговоре на постављена питања нисмо добили потврдан одговор.

УНС подсећа да је Законом о јавном информисању забрањена непосредна и посредна дискриминација уредника медија, новинара и других лица у области јавног информисања, нарочито према њиховој политичкој опредељености, уверењу или другом личном својству. Такође, овај Закон прописује да се слобода јавног информисања не сме повређивати злоупотребом службеног положаја и јавних овлашћења.

УНС истиче да је Законом о јавном информисању и медијима прописано да су изабрани, постављени, односно именовани носиоци јавних и политичких функција дужни да трпе изношење критичких мишљења која се односе на резултате њиховог рада, односно политике коју спроводе а у вези су са обављањем њихових функције без обзира на то да ли се осећају лично повређеним изношењем тих мишљења.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси