Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Тужилаштво за ВТК да пронађе ко је претио новинарима „Југмедије“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

19. 06. 2023.

Аутор: УНС Извор: УНС

УНС: Тужилаштво за ВТК да пронађе ко је претио новинарима „Југмедије“

Удружење новинара Србије (УНС) протестује због претњи које је редакција портала „Југмедија“ добила преко Фејсбука након објављивања вести о пројекцији филма „Сви смо различити и лепи“ на српском и албанском језику и тражи да Тужилаштво за високотехнолошки криминал пронађе ко је претио новинарима ове медијске куће.

„Издајници бедни, све бих вас поклао“, „проклете вам биле паре и децу њима сунетиле“, „постали сте ОВК“-  само су неки од коментара који су на Фејсбук страници објављени испод линка ка вести о пројекцији филма „Сви смо различити и лепи“, који је снимљен под покровитељством УНХЦР-а, поводом Светског дана избеглица.

Вест  је објављена и на албанском језику јер је филм настао  у оквиру  пројекта „Културна оријентација и размена у јужној Србији“ у коме су учествовали студенти Филозофског факултета у Нишу, млади Албанци из Прешева и млади из избегличког центра.

Главна и одговорна уредница „Југмедије“ Милица Ивановић каже за сајт УНС-а да је претње пријавила полицији и да би требало да Тужилаштву за ВТК сутра да изјаву.

Истакла је да претње нису пријатне и да нико из редакције, упркос тензијама на КиМ, није очекивао да као одговор на текст о љубави и миру неко напише коментар којим се шири говор мржње.

„Стално живимо у кризи, а млади људи су направили филм о миру, разумевању и суживоту на КиМ. Сматрам да је то била права ствар. Мислим да као медиј који је регистрован на југу треба да пишемо и на буграском, бугарском и албанском језику. Непоходно је да се приближимо албанској омладини. Тај текст је био најчитанији два дана“, истиче  Ивановић.

УНС истиче да употреба језика националних мањина у медијима на српском језику не сме да има за последицу угрожавање безбедности новинара који раде у тим медијима.

УНС подсећа да су претње новинарима неприхватљиве и да аутори таквих садржаја морају да одговарају.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси