Насловна  |  Саопштења  |  УНС и ДНКиМ: Учесници протеста немају право да ометају рад новинара током извештавања
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

20. 06. 2023.

Аутор: УНС-ДНКиМ Извор: УНС-ДНКиМ

УНС и ДНКиМ: Учесници протеста немају право да ометају рад новинара током извештавања

Удружење новинара Србије (УНС) са својим огранком Друштвом новинара Косова и Метохије (ДНКиМ) осуђује претње и вербалне нападе на новинаре који су се догодили за време данашњег протеста у Звечану, када су се појавили и представници српских опозиционих странака и апелују на грађане да новинаре не ометају у раду.

Док су новинари снимали препирку групе грађана Звечана и представника српских опозиционих странака, поједини учесници протеста су новинарима претили, вређали их и захтевали од њих да искључе камере и мобилне телефоне.

Поједини грађани који су протестовали упутили су претње као што су „долазите ту да замећете кавгу“ и „запамтићу вас добро“.

УНС и ДНКиМ истичу да грађани који протестују, а самим тим и учествују у јавним догађајима, немају право да онемогућавају медијима да их снимају. Уколико не желе да буду део медијског извештавања, морају тако и да се понашају и да се склоне са места на коме се јавни догађај одвија. Јавни простор ће увек бити место на коме је новинарима допуштено да снимају, јер се ту одвија друштвени живот свих грађана, чије интересе новинари у првом реду заступају.

УНС и ДНКиМ истичу да су медијски радници, услед погоршања безбедносне ситуације, посебно изложени опасностима и траже да их грађани не угрожавају док обављају своје професионалне задатке.

УНС и ДНКиМ подсећају да је неопходно омогућити слободно извештавање о свим догађајима, посебно у кризним ситуацијама када је неопходно да до јавности стижу тачне информације о захтевима и незадовољству грађана.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси