Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Тражимо разрешење Савета РЕМ-а и избор других чланова по новом Закону о електронским медијима

22. 06. 2023.

Аутор: УНС Извор: УНС

Удружење новинара Србије (УНС) тражи разрешење чланова Савета РЕМ-а због дугогодишњег неиспуњавања обавеза из Закона о електронским медијима, а посебно члана пет Закона по којем је ово тело, поред осталог, дужно да унапређује квалитет и разноврсност услуга електронских медија, штити развој слободе мишљења и изражавања на начин примерен демократском друштву.

УНС истиче да по оцени домаћих и међународних организација и стручњака, укључујући и струковна удружења новинара, Савет РЕМ-а дужи низ година занемарује испуњавање својих обавеза, чиме су се стекли услови прописани чланом 16 став 5 за смену Чланова Савета.

Зато УНС позива посланике Народне скупштине да покрену процедуру за смену чланова Савета РЕМ-а у складу са чланом 16  Закона о електронским медијима.

УНС тражи да председница Владе Србије у што краћем року, у складу са Медијском стратегијом, покрене усвајање Предлога Закона о електронским медијима (ЗЕМ), а по чијем усвајању би били бирани нови чланови Савета РЕМ-а, како предвиђа Медијска стратегија, као што је бирано и Веће Агенције за спречавање корупције након усвајања Закона о спречавању корупције.

УНС позива чланове и чланице Радне групе за измене и допуне ЗЕМ да узму у обзир коментаре медијских и новинарских организација, а који су у складу са Медијском стратегијом и Европском аудиовизуелном директивом и у најкраћем могућем року припреме Нацрт закона који би требало да буде упућен на јавну расправу.

УНС апелује на остале овлашћене предлагаче за састав Савета РЕМ-а (акредитоване универзитете, цркве и верске заједице, националне савете националних мањина, удружења издавача и удружења новинара, удружења филмских, сценских и драмских уметника и удружења композитора у Републици Србији, удружења грађана чији су циљеви остваривање слободе изражавања и заштита деце) да подрже ову иницијативу.

пет

23.06.

2023.

Zale [нерегистровани] у 19:13

vaša članica

Pa UNS je nedavno predložio višnju aranđelović, svoju članicu, za članicu Saveta REM, i ona je izabrana!
A sad?
Nikad nije kasno. Bar je UNS shvatio koga je predložio, ako već ona nije, a kako stvari stoje i neće. No, to je stvar njenog obraza. svesti, časti i savesti (koje, očigledno, nema), a UNS čini sve što može, kad je već predložio trakvu kandidatkinju.

Одговори