Насловна  |  Саопштења  |  Обезбедити бољу заштиту новинарима на задатку

25. 03. 2009.

Обезбедити бољу заштиту новинарима на задатку

Удружење новинара Србије (УНС) осуђује нападе на сниматеља РТС-а и асистента сниматеља Студија Б, који су се догодили синоћ у Београду, на протесту десничарских организација поводом десете годишњице НАТО бомбардовања СРЈ.

УНС упозорава Министарство унутрашњих послова да су новинари и сниматељи постали сталне мете изгредника и да питање њихове безбедности на јавним скуповим није решено.

УНС позива Владу Србије да хитно предузме прве кораке ка припремама предлога за промену закона, које би обезбедиле бољу кривично правну заштиту новинара.

УНС подсећа да је у сарадњи са Синдикатом новинара Србије и Асоцијацијом медијских фотографа Србије припремио и представио Предлог за измену закона којим би се строже кажњавали напади на новинаре и медијске раднике док су на задатку.
На жалост ни Министарство културе ни Министарство за људска и мањинска права, осим што су иницијативу начелно подржали, до сада нису предузели конкретне кораке.

УНС од полиције очекује да нападачи на сниматље РТС-а и Студија Б буду откривени.