Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Хрватска да омогући Даниелу Симићу слободу кретања
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

17. 08. 2023.

УНС: Хрватска да омогући Даниелу Симићу слободу кретања

Удружење новинара Србије (УНС) протестује због забране новинару Радио-телевизије Републике Српске и председнику Удружења новинара Републике Српске Даниелу Симићу да уђе у Хрватску и истиче да новинарски посао којим се колега Симић бави не сме бити разлог за ограничавање слободе кретања.

Ратни репортер Даниел Симић јуче је око 12.15 задржан на граничном прелазу Батровци, са хрватске стране, где је чекао три сата без образложења, а затим је приведен на информативни разговор, након чега му је уручено решење о забрани уласка у земљу.

„Прво ме је гранична полицајка са шалтера одвојила са стране. Након детаљне полицијске контроле и претреса возила, питали су за име оца, адресу становања и број телефона. Након тога ми је полицијски службеник рекао да ће ’доћи колеге да обаве разговор са мном’ и да сачекам мало. Али да ’неће из Загреба, па ће бити брже’. То мало се растегло на два сата чекања“, рекао је Симић за сајт frontal.rs.

Након тога, Симића су позвали у просторије граничног прелаза. Тамо су га у полицијској станици дочекали људи који се нису представили, али су рекли да су из хрватске обавештајне службе.

„Занимало их је откуд и како сам се ја нашао у Донбасу. Кад сам први пут дошао, ко су ми били контакти, а посебно како сам направио разговор са Вјекославом Пребегом, хрватским плаћеником. У суштини, сва питања која су ми поставили, ја сам већ одговорио јавно више пута у много наврата за медије, тако да је разлог за малтретирање и противправно задржавање искључиво моје ратно извјештавање из Донбаса и други политички ставови, што ми је неколико пута наглашено током интервјуа“, рекао је Симић.

Он је истакао да је ово притисак на њега искључиво због новинарског рада.

„То најбоље илуструје колико се у ЕУ поштују људска и новинарска права, односно слободе мисли и говора“, рекао је Симић.

На решењу које је добио није назначено да ли му је трајно забрањен улаз, а како каже, одговор и објашњење потражиће званично од Конзулата Хрватске у Бањој Луци.

УНС подсећа да је право на слободу кретања једно од основних људских права, као и да се у стандардима Савета Европе истиче да „…државе чланице треба да гарантују слободу кретања и приступ информацијама новинарима, укључујући прекогранично кретање…“.

УНС позива и колеге из Хрватске да се солидаришу са Даниелом Симићем и затраже од Хрватске да новинарима обезбеди слободу кретања и слободно обављање посла.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси