Насловна  |  Саопштења  |  Медији нису војни циљ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

22. 04. 2009.

Медији нису војни циљ


Удружење новинара Србије (УНС) и Синдикат новинара Србије (СНС) уочи десетогодишњице од убиства 16 медијских радника у НАТО бомбардовању РТС-а 1999. године позивају колеге да сутра у 13 сати, испред срушене зграде у Абердаревој, са нама на пет минута развију транспарент „Медији нису војни циљ/Media is no military target“, а затим се у 14.06 придруже помену који организују породице страдалих испред споменика „Зашто?“.

УНС и СНС сматрају да ни после десет година није утврђена потпуна одговорност за жртвовање радника РТС-а.
Никаквим аргументима не може се оправдати да, када је постало јасно да су и медији у бомбардовању Србије 1999. проглашени легитимним циљем, није учињено ништа да се радници РТС-а у Београду заштите и изместе из зграде.
Напротив, под претњом отказима наставили су да раде у згради медија са којом се лицитирало када ће бити гађана.

УНС сматра да на сва питања породица жртава власти треба званично да одговоре и учине све да њихова, свакако најупорнија, потрага за истином и правдом буде завршена.

УНС и СНС истичу да ни после десет година није покренуто питање одговорности НАТО-а за бомбардовање медија, иако медијска кућа, као цивилни објекат, не сме и не може бити „легитимни војни циљ“.

УНС и СНС су се 10. априла ове године обратили председнику Међународне федерације новинара (IFJ) Џиму Бумели са иницијативом да се 23. април установи као Дан сећања на све новинаре и медијске раднике страдале у медијима који су били војни циљ и да се тога дана уз поруку „Медији нису војни циљ“ свет подсети на имена, радна места и године убијених радника РТС-а.

УНС и СНС су се обратили на више од 70 адреса чланица Међународне федерације новинара и затражили да 23. априла подсете колеге и јавност у својим земљама на 16 убијених радника РТС-а и солидарно пренесу поруку „Медији нису војни циљ“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси