Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Ко је формирао тајну групу за писање Закона о јавним сервисима?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

22. 08. 2013.

УНС: Ко је формирао тајну групу за писање Закона о јавним сервисима?

Удружење новинара Србије (УНС) тражи да Министарство културе Републике Србије одговори ко је и по чијем налогу одлучио да се формира посебна радна група за израду Нацрта закона о јавним медијским сервисима, ко је чинио радну групу за израду Нацрта закона, као и да ли је можда радну групу формирао неко ван Министарства културе.

У данашњем интервјуу за лист „Данас“ Саша Гајин, члан радне групе за израду Закона о јавним медијским сервисима изјавио је да је “направљена тајна радна група за коју се не зна ко ју је сачињавао и ко су били аутори Нацрта закона о јавним сервисима. Та тајна радна група је припремила Нацрт закона који је објављен на сајту Министарства културе и  информисања, а да нико из министарства није учествовао у његовој изради, нико од људи који су у радној групи”.

УНС подсећа да је на основу Медијске стратегије Министарство културе и информисања дало у новембру 2012. године мандат радној групи да изради медијске законе и да је на овај начин направљен преседан на штету транспарентности и квалитета рада на медијском законодавству и супротан интересима медијске заједнице.

УНС истиче да Министарство културе и информисања има право да формира и распушта радне групе које формира за израду било којег, па и медијског законодавства, али да такве одлуке морају бити јасно образложене и транспарентне.

За УНС је тим више неприхватљиво да се на сајту Министарства културе и после 7 дана налази Нацрт закона који је радила тајна радна група, а који је након критика стручне јавности министар одлучио да повуче.

Коментари (1)

Остави коментар
пет

23.08.

2013.

novinarka rts [нерегистровани] у 01:54

fantomske radne grupe

Isuviše je odugovlačenja, zakulisnih radnji i uopšte nejasnoća kada je u pitanju donošenje tzv. medijskih zakona.

Očigledna je želja nekih centara moći (čitaj: vlasti) da ovu za njih životno važnu oblast ne prepuste tek tako, odnosno da u njoj zadrže koliko god mogu svoju dominaciju. Medijima očigledno se najmanje bave medijski poslenici i oni kojima mediji treba da služe - obični građani. Zato novinara i medijskih stručnjaka nema u tzv. "radnim grupama" za donošenje kvazi zakona o medijima. Udruženja novinara u ovom trenutku treba da se ujedine i nađu na zajedničkom putu u borbi za oslobađanje medija od bilo kakve dominacije politike i vlasti nad njima. Samo insistriranje na zakonima koji postoje u Evropskoj uniji može da spreči opasnost koja se nadvila nad medijima: tonjenje u jednoumlje i totalitarizam i ukidanje slobode medija.

Najavljeno ukidanje pretplate nije bilo samo populistički gest prvog potpredsednika vlade: iza prvobitne ošamućenosti, iole trezveniji građani mogu da naslute veličinu mogućih zloupotreba. Nije Vučiću stalo do građana, već je on svestan koliku moć ima onaj ko ima u svojoj šaci medije, zato neće lako pustiti da mu oni izmaknu. I ovde je glavno da medijska udruženja nikako ne odstupe od svojih zahteva i da insistiraju na zakonskim rešenjima koja se u vezi sa finansiranjem javnih servisa primenjuju u zemljama EU.

Jer bez slobodnih medija nema slobodnog društva ali ni slobodnih pojedinaca!

Današnji intervju kolega Gajina i Tijanića su alarmantni. Oni jasno ukazuju da su pravi medijski stručnjaci u radnim grupama nepoželjni, a da su nacrti tih nakaznih zakona podobniji za neke azijske države, poput Turkmenistana ili Uzbekistana, sa najnižim stepenom medijskih sloboda.

Bravo za UNS! Sada je prilika, kolege, ne odustajmo!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси