Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Поштовати ауторство колега
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

19. 09. 2013.

УНС: Поштовати ауторство колега

Удружење новинара Србије указује на учесталост преношења текстова без навођења медија који су извор информације, чиме се крши Кодекс новинара Србије. УНС-у се обратио директор „Недељника“ Вељко Лалић наводећи да су данас у три дневна листа објављени делови интервјуа из „Недељника“ са Миланом Кркобабићем без навођења извора. У „Нашим новинама“ је интервју са Кркобабићем најављен на насловној страни као ударни текст на страни 2-3, „Данас“ га такође најављује на насловној страни, док га и „Курир“ преноси на унутрашњим странама без навођења извора. Извор су навели једино „Политика“ и „Блиц“ у антрфилеу.

 

УНС подсећа да по Кодексу новинара Србије новинар „неће као своје потписивати текстове, цртеже, илустрације, фотографије, видео и звучне записе других аутора”, као и да  “медији и новинари поштују и примењују важеће законодавство о заштити ауторских права. Када се добије допуштење за репродукцију из другог извора, то се чини уз уважавање аутора и уз навођење извора”.

Коментари (3)

Остави коментар
суб

24.05.

2014.

Veljko Lalic [нерегистровани] у 18:54

Re:

Gremline, ako si ti treba da je tebe sramota!
Slika je uzeta s googla, kakva crna arhiva Pressa... Kako ti kleveces, kad smo kod tuzbi. Rekao si da ces tuziti sledeci put, I vise se nikad nisi javio. Nismo nikada osim tada pustili nijednu nepotpisanu fotografiju, niti imamo bilo kakvu tuzbu posto nikada nista nismo uzeli osim te arhivske idiotske fotografije, jedna od pet koje su ilustrovale tekst.
Ne znam kako te nije sramota da tako lazes. I otkud ti znas sta sam ja rekao svom uredniku fotografije... Sram te bilo

Одговори
суб

21.09.

2013.

Srdjan Ilić Gremlin [нерегистровани] у 22:30

Sramota !!!

Sramota !!! Dokle je došlo da se Veljko Lalić usudio da se uopšte javlja u vezi kršenja autorskih prava....u prvom broju tog istog "Nedeljnika" je ukrao moju fotografiju Jovice Stanišića i Radovana Karadćića, staru preko 20 godina.

Ukrao je iz athive propalog "Press"-a na koju "Nedeljnik" nema nikakvo pravo, ali je obilato koristi, baš kao i "Press" u Republici Srpskoj, gde su posle raspada "Press"-a preneli kompletnu foto arhivu od nekoliko miliona fotografija na koje NEMAJU AUTORSKA PRAVA.

Kad sam poslao pismenu opomenu red tužbu, pokušao je da prebaci loptu uredniku fotografije sa rečima "Skini mi ovoga sa k...."

Veljko, Veljko....što je mnogo, MNOGO JE....

Одговори
суб

21.09.

2013.

Дарко Дозет у 01:53

копи-пејст екипама треба стати у крај

Требали би судови више да кажњавају одговорне! То би заштитило праве медије , који инвестирају у своје кадрове и технологије, а садашнје бахате медијске "магнате" би натерало да упосле мноштво новинара који су услед свега наведеног или са недовољним примањима или су без посла!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси