Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Полиција у Крагујевцу да поштује аутономију Радио - телевизије Крагујевац
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

06. 11. 2013.

УНС: Полиција у Крагујевцу да поштује аутономију Радио - телевизије Крагујевац

Удружење новинара Србије (УНС) забринуто је због вишемесечне истраге коју инспектори за привредни криминал Полицијске управе Крагујевац на основу анонимне пријаве воде у Радио - телевизији Крагујевац (РТК). Директорка РТК Јованка Маровић обавестила је УНС да ова медијска кућа не спори право јавности на увид у њено пословање, али да од данас, „по налогу тужиоца, инспектори на разговоре у полицију, у радно време, позивају новинаре, сниматеље, уреднике и друге медијске раднике“ и да те поступке доживљавају као притисак и застрашивање новинара.

УНС тражи да тужилаштво и полиција поштују аутономију новинарске професије, Закон о јавном информисању којим новинар има право на заштиту својих извора, воде рачуна о организацији посла у редакцији и строго се придржавају својих законских овлашћења.

Коментари (40)

Остави коментар
пон

11.11.

2013.

sve je crno [нерегистровани] у 08:55

Re:

Jeste da policija '''ceslja' preduzeca. Tako i treba da bude. Kad bi vise '''cesljali' manje bi bilo korupcije i lopovluka. A ti sto kazes da ne pronalaze nista, tek ce svasta da izadje na videlo. Cesljaj policijo sto vise jer samo tako mozemo da izadjemo iz ovog crnila.

Одговори
пон

11.11.

2013.

anonymous [нерегистровани] у 08:46

Re:

Ja stvarno ne znam koja su to ''piskarala'' gospodina Djorovica?! Pa do juce su bili svi ulepo sa bivsim nacelnikom Djorovicem. I sad odjednom neka ''piskarala''. ''Piskarala'' se uvek pojavljuju kad treba da se sazna ISTINA.

Одговори
нед

10.11.

2013.

anonymous [нерегистровани] у 15:59

Re:

Tacno....Sve...I jos vise od toga....

Одговори
нед

10.11.

2013.

anonymous [нерегистровани] у 15:57

Komentar

Kad vec pricamo o "transparentnosti,objektivnosti i nezavisnosti RTK", zasto o ovoj temi polemisemo na sajtu UNS-a,zasto o ovome ne pricamo na sajtu RTK? Ne postoji mogucnost komentara!!!!To je jedini sajt na svetu koji nema tu mogucnost...Zasto? Da li se to gospodja direktorka plasi necega? Toliko o njenoj "profesionalnosti" i "javnom sevisu"...

Одговори
нед

10.11.

2013.

anonymous [нерегистровани] у 15:43

Objektivnost?!:

Ma nemoj?! Podrska "direktorki Marovic"? Zbog cega? Zbog objektivnog informisanja? Zbog postovanja osnovnih postulata novinarstva? Da se cuju obe strane? Nikad!! Jednoumlje vlada u svakom segmentu funkcionisanja RTK. Od favorizovnja zaposlenih koji su dovedeni bukvalno sa ulice i njihovog guranja u prvi plan do " pozeljnih i nepozeljnih" sagovornika u informativnim emisijama..Jovanka Marovic je definitivno NAJGORI direktor u istoriji RTK a bilo ih je puno..Ona je od jedne sasvim solidne firme,koja je uzivala kakav-takav ugled u narodu napravila televizioju kojoj vise niko ne veruje...

Одговори
нед

10.11.

2013.

‚‚Politički motivisan" [нерегистровани] у 09:56

Možda

samo bih da podsetim na vrhunac ‚‚profesionalizma" RTK. U jeku rasprave o Medijskoj strategiji, niti jednog jedinog direktnog prenosa, pa i kada je sesija održana u Kragujevcu, nije bilo. Poznato je da je J.M. promoterka ideje regionalnih servisa, koja uzgred nije njena već Verkova. Zašto je Kragujevčanima uskraćeno pravo da čuju šta su razlozi za i protiv ove ideje?
Istovremeno, ista direktorka, građanima ‚‚regionalnog javnog medijskog servisa" prenosi uživo konferenciju za novinare, na kojoj su najbliži Verkovi saradnici, odmah po izlasku iz zatvora u Petrovcu, objašnjavali kako je istraga o njihovim malverzacijama bez osnova. Svi u Kragujevcu znaju da je ta istraga vrlo osnovana.
Nije li bezobrazno obraćanje javnosti direktorke Marović vapaj sličan ovome?
Zabrinutost za sopstveno sedalo ili profesiju?
Reakcije zaposlenih ‚‚za" i ‚‚protiv" Marovićke samo pokazuju koliko bolesno vodi medijsku kuću koja od osnivanja do njenog dolaska i instaliranja cenzure, korupcije, nepotizma i diskriminacije, nije imala mrlju na svojoj profesionalnosti.

Одговори
нед

10.11.

2013.

Darko [нерегистровани] у 09:06

Nezapamceno i nezabelezeno

Jel znate onu pricu kad sprovode osudjenika u zatvor, a on se dere. ja sam nevin!
Direktorka RTK Jovanka Marovic je izgleda pocela da se dere unapred.
Koliko vidim ovde jos nije ni zavrsen istrazni postupak, a vec je neuobicajano za Srbiju, a u Kragujevcu nezabelezeno.
Za mene je cudno da se za pozivanje lica na informativni razgovor, a u toku istraznog postupka salje otvoreno pismo:

"Misiji OEBS-a u Srbiji, zaštitniku građana Saši Jankoviću, premijeru Ivici Dačiću, ministru kulture i informisanja Ivanu Tasovcu, predsedniku Skupštine grada Saši Mileniću, te NUNS-u i UNS-u" !

Ali evo sad je sve zabelezeno.

Одговори
нед

10.11.

2013.

anonymous [нерегистровани] у 07:47

zamena teza

jovanka, ne stavljaj novinare rtk u svoj kos! niko ne napada novinare rtk, vec tvoj javasluk i nacin rada koji je unistio rtk. ne zamazuj oci javnosti.a, policija samo radi svoj posao, nista neobicno i nesvakidasnje. niko ne vrsi pritisak na zaposlene u rtk osim tebe. juce si nas molila da napisemo koji lep komentar i "odbranimo rtk". bio sam licno prisutan kada si to trazila da uradimo i sve cu da ispricam policiji. ti si ta koja vrsi pritisak i muka mi je od svega sto radis.

Одговори
нед

10.11.

2013.

sumadinac [нерегистровани] у 02:03

kragujevac

je grad koji treba da nastavi sa pisanjem ustava,televizija treba da prati desavanja u kragujevcu, da kritikuje i kontrolise od suda, gradonacelnika,direktora pa sve do obicnog radnika,sve pohvale za televiziju kragujevac ali to su zasluge radnika koji primaju niske plate i koji se trude i zele da prestave svoj grad u najboljem svetlu svima,ali ovde se policija umesala zato sto je televizija korumpirana od vrha grada tako da preko jovanke pusta i prenosi samo sta oni zele da se cuje, prevare o njihovom radu na ovoj televiziji nema, jer ste nekad to culi poslednjih godina....da se na vreme sva desavanja i prevare i kriminalisticke radnje objavljivale sto se u kragujevcu desavali, odavno bih se znalo gde novac odlazi i od ove televizije i od svih propalih firmi godinama koje su se upropascavale

Одговори
суб

09.11.

2013.

anonymous [нерегистровани] у 21:49

Daj Boze

Jovaku moze da podrzava samo onaj ko ne radi u RTK, jer ne zna kakvo je tamo stanje, ili ga ''zna'' samo iz Jovankine price. Uostalom to su naruceni komentari podrske. A, inspektori neka rade svoj posao, i ona neka odgovara za sve za sta se dokaze da je kriva (a jeste itekako). Kako to da u policiju ne pozivaju novinare,snimatelje i ostale koji se privatno ne druze sa Jovankom, koji nisu njeni poslusnici i rade odgovorno svoj posao. Pozivaju se samo oni koji su u dilu sa njom, koji dobijaju dnevnice na osnovu izmisljenih sluzbenih putovanja, dele novac, i suruju sa Jovankom. I oni ce odgovarati za sve. A, ta nazovi direktorka, koja ne zna ni kako nastaje prilog za tv, ni T od televizije, koja ne zna sta je novinarstvo jer je bila ispod proseka, sada glumi velicinu i preti usmeno ljudima da ce ih isterati iz firme. Sta reci,osim da je vi koji je podrzavate ne poznajete.Vrhunac je da prilikom smrtnog slucaja u porodici, samo njen pulen dobija novac od firme kao pomoc, a ostali koji su imali takav slucaj ni dinar. Slicno je i prilikom rodjenja dece. Posvadjala je i podvojila ljude, ali proci ce i njeno vreme, kako ce onda njeni poslusnici da pogledaju kolegama u oci, a pre svega gledaocima koje su lagali prihvatajuci Jovankino podmazivanje.
U pojedinim komentarima neko navede da neke treba ''eliminisati'' iz RTK, takve fasisoidne ideje samo moze Jovanka da ima, koja je i napisala komentar pod pseudonimom. Jer, to je njena karakteristicna rec. A, mozda je mislila na sebe. Daj Boze!

Одговори
суб

09.11.

2013.

Jelena [нерегистровани] у 16:44

zasto?!

Kako u Srbiji vlada totalni mrak informisanosti,jasno je da pojedinci zele da ugase svetlo i u Kragujevcu.RTK je jedna od gledanijih televizija u regionu i tvrdim da politika u njoj nema mesto.Objektivno i korektno informisanje je dokaz tome.Podrska svim zaposlenim licima i naravno ,do sada,najboljoj direktorki gopodji Marovic .

Одговори
суб

09.11.

2013.

Andreja [нерегистровани] у 16:39

ne znam ?!

RTK je kuca koja je vrlo objektivna,narocito kada su u pitanju informativne emisije. Profesionalizam zaposlenih u ovom javnom servisu je na zavidnom nivou.Podrska dospodji Marovic i njenim saradnicima.

Одговори
суб

09.11.

2013.

Конкретно [нерегистровани] у 12:51

Re:

Jadno je da kampanju protiv RTK vode kolege, novinari, i to oni koji su bili piskarala bivšeg načelnika Policijske uprave u Kragujevcu Ivana Đorovića. Jadno.
..................
У комензтарима све врви од паушалности. Нити се наводи због чега, конкретно, терете Јованку, директорку РТК, нити шта се то заиста дешава у тој ТВ.
Ови који бране Јованку, опет, нападају критичаре, паушалним оценама.
Наведите, макар, ко су "пискарала бившег начелника Полицијске управе Иван Ђоровића". Крагујевац није Њујорк и прилично се зна. Као што се, например, зна да је управо Дејан Ђусић, аутор емисије о црној хроници на РТК, добитник полицијског признања, и да на тој ТВ никада није могло да се објави било шта што би реметило идилучну слику у полицији, све док није пукла тиква између Верка и начелника полиције, па је РТК, преносила Верково виђење сукоба.

Одговори
суб

09.11.

2013.

Djordje [нерегистровани] у 12:02

sloboda govora

Cim pocinje njihov rad da im smeta, ajde da ih hapsimo. Tako radi policija u Kragujevcu. Pa dokle vise. Citajuci komentare ostalih, napad na RTKa mi vise izgleda kao napan naprednjaka na tu televiziju, a sve preko ledja gradjana i Verka.

Одговори
суб

09.11.

2013.

Amerikanac u Kragujevcu [нерегистровани] у 11:11

Kragujevac u Americi

Država po svaku cenu hoće da uništi Radio televiziju Kragujevac. Nije im pošlo za rukom 1997. neće ni sada. Ne padamo na pretnje i ucene

Одговори
суб

09.11.

2013.

Antidiktatura [нерегистровани] у 11:07

Srbi vole ditaturu

Srpska napredna stranka preko svojih organa po svaku cenu pokušava da osvoji vlast u Kragujevcu. Mesecima policija češlja i pretresa preduzeća i ništa ne pronalazi. Sada su našli da uteruju strah novinarima. Na žalost, ovaj narod voli da ima diktaturu umesto demokratije.

Одговори
суб

09.11.

2013.

S.M. [нерегистровани] у 11:05

Sloboda medija?

Mediji su u Srbiji slobodni taman toliko koliko vlast i tajkuni dozvole. Jedina preostala medijska kuća koja ne pušta golotinju, farme i ostale gadosti je pred ukidanjem. Ali je to i jedina medijska kuća koja se usprotivila gašenju (privatizaciji). Ovo je poruka građanima - ako se protivite (ne)časnim namerama države bićete proglašeni za izdajnika, neprijatelja i kriminalca.

Одговори
суб

09.11.

2013.

Jedan je Ćuruvija [нерегистровани] у 11:03

Zar treba naslov

Vraćaju se ponovo 90e godine i čuveni Vučićevi zakoni protiv medija, policijska represija. Sramota je što ostali mediji u Srbiji ćute o ovome.

Одговори
суб

09.11.

2013.

anonMedeniymous [нерегистровани] у 09:29

jadno

Jadno je da kampanju protiv RTK vode kolege, novinari, i to oni koji su bili piskarala bivšeg načelnika Policijske uprave u Kragujevcu Ivana Đorovića. Jadno.

Одговори
пет

08.11.

2013.

Marija Kartalovic Retas [нерегистровани] у 22:57

naprednjaci, sve vam je u saci...

Naprednjaci, sve vam je u saci, pa zasto da se baci al` ostavite nesto i za nas... Mnogo ste smesni koliko zelite da na silu postavite da je sve korumpirano, prljavo, obezvredjeno, kako dok nije Vucko mesija dosao da pokupi lopove sve je jad, beda sve sam go lopov i cemer... E, pa KG vam je trn u oku i zapamtite bio je i onome pre... niste kratke pameti pa da se bas ne secate, samo tada niste bili evropejci tada ste bili cetnici i delili ljude na izdajnike i strane placenike a sada zurite u Evropu umiveni i opranih greha u kanalu Beograd, Stalac, Vardar, Egej... Znamo se dobro... Malo ste se zaigrali ne mozete bas sve da progutate pecenjarci i menadzeri estrade... Ne mogu vam pomoci sve Retas i Misita i Kartalovici a, ima ih mnogo namnozili se kao UDBAsi posle kise...

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси