Насловна  |  Саопштења  |  УНС не подржава измене Закона о јавном информисању
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

10. 07. 2009.

УНС не подржава измене Закона о јавном информисању


Удружење новинара Србије (УНС) забринуто је због брзине и нетранспарентности у доношењу Предлога измена Закона о јавном информисању.

УНС сматра да се предложеним решењима, уместо увођења потребног реда и веће одговорности у овој области, заправо може ограничити слобода информисања, па и слобода критичког мишљења и говора.

Увођење обавезног оснивачког улога од 50.000,00 евра који оснивачи непрекидно морају имати на рачуну отежаће ионако лош економски положај медија а осниваче јавних гласила издвојити у посебну категорију правних лица којима је чак ускраћена могућност да преносе право на издавање јавног гласила другим издавачима.

УНС сматра да ће увођење високог оснивачког улога за издаваче медије који се дистрибуирају у целој Србији значити гашење великог броја јавних гласила и њихово концентрисање искључиво у рукама власника крупног капитала.

Прописивање забране издавања медија због привремене неликвидности, како је предвиђено изменама Закона о информисању, отежаће положај новинара и угрозити њихов радно-правни статус.

УНС истиче да драстично повећање казни за прекршаје и привредне преступе од, 20 до 50 пута, могу у значајној мери имати ефекат застрашивања па и гашења медија.Уместо да обезбеди ефикасан механизам кажњавања за прекршаје и преступе држава прибегава умножавању врста и висина запрећених казни што је супротно европским стандардима.

УНС подржава предлог да се изменама Закона о информисању уведе регистар јавних гласила који ће водити Агенција за привредне регистре.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси