Насловна  |  Саопштења  |  ДНКиМ: Злоупотреба јавног сервиса Косова за вређање и клеветање новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

21. 03. 2014.

ДНКиМ: Злоупотреба јавног сервиса Косова за вређање и клеветање новинара

Користећи јавни сервис на српском језику Радио телевизије Косова, директор канала РТК2 Жарко Јоксимовић је поново злоупотребио своју позицију за непримерено медијско прозивање, клеветање и вређање својих колега из приватних српских медија. Директор РТК2, коментаришући у Јутарњем програму ове телевизије вест о његовој оставци коју је објавио портал на албанском www.reporteri.net, наглашава да је у питању „медијска хајка“ којој је наводно разлог "обим и квалитет рада РТК2 којим се не могу похвалити многе привате телевизије на Косову за 14 година постојања".

Поредећи на овај начин јавни сервис на српском РТК2 – који по начину деловања и преношењу Јоксимовићевих изјава пре делује као његова приватна и породична медијска кућа, а не као јавно добро грађана из чијих се џепова финансира и у чијој би служби требало да буде – Јоксимовић заправо представља и своје виђење његовог деловања као конкуренције другим медијима на српском, које у неравноправној и монополистичкој утакмици он има за задатак да угаси.

Са буџетом вишеструко већим од свих других медија на српском, великим бројем запослених и неупоредиво скупљим техничким капацитетима, РТК2 и његов директор се могу похвалити искључиво формалним бројем реализованих прилога и иностраних путовања, али не и значајем и преношењем својих вести од стране других медија, разоткривањем афера у Влади и институцијама Косова, указивањем на проблематику положаја и људских права Срба и других основних показатеља у којима се оглада квалитет и друштвена корисност рада неког медија.

Напротив, Јоксимовића, као директора једне косовске институције, према свом обећању датом на почетку свог постављења, једино интересује борба против неправилности у раду институција Републике Србије, а не оних којима припада и на контролу чијег рада је природно и логички упућен. Он чак злоупотребљава јавни сервис за оптуживање колега, које, наводећи велики број личних података о њима и члановима њихових породица, као у случају директора РТВ Пулс Ненада Миленковића, директно прозива и јавно ставља на стуб срама као људе који се наводно баве разним махинацијама и злоупотребама.

"О непотизму нам причају људи који се као власници медија ипак налазе на платном списку Владе Србије, код појединих је то и по 9 чланова породице. Кад их позовемо да нам објасне како је то могуће, кажу да је реч о приватним медијима на Косову. Али њих плаћа Влада Србије, како то код њих могу отац и мајка, који никада не дођу до телевизије, сестра, зет који никада нису били у телевизији, или он са супругом, да примају ту плату, а да ником не објашњавају нити помињу непотизам у сопственим редовима“.

Тему непотизма, односно запошљавања блиских сродника на РТК2, није обрађивао медиј на који Јоксимовић упућује, већ је то недавно учинио приштински „Зери“, у којем се наводи да је Јоксимовић на јавном сервису запослио неколицину пријатеља и рођака, укључујући млађег сина. Осим што тенденциозно не прави разлику између одговорности и правила управљања приватним и јавним предузећима, Јоксимовић се не усуђује да одговори албанским колегама, већ у изјави у поменутом чланку наводи за свог сина да је „случајност што имају исто презиме“. 

Још је тежи пример тешких клевета личног карактера изречених у наставку Јоксимовићевог монолога на РТК2:

„Поједини власници приватних медијских кућа, од којих  радници беже главом без обзира, помињу разне неправилности, чак и деспотизам који ми приписују. У исто време ти исти људи, који се жале на недостатак новца за финансирање сопственог програма, праве палате у Грачаници, где само плац кошта више него било која троспратна кућа у Србији, и књиже станове по Србији, а при том су, до колико јуче, били монаси, нису зарађивали ништа и то никако да нам објасне."

Не постоји никаква дилема да је, и без директног помињања имена, реч о Исаку Воргучићу, као човеку који је, додуше не "до јуче" него пре до пре осам година, био монах, што је потпуно његова приватна ствар, и као директору медијске куће која се више пута огласила поводом различитих неправилности и злуопотреба у раду РТК2, тако и масовног преузимања радника ових медијских кућа. Помињање приватних имовинских података без доказа и аргументације такође је део злоупотреба јавног медијског простора и оне се не могу налазити у програмима ниједног медија, а каомоли јавног сервиса.

Своје гостовање у Јутарњем програму телевизије на чијем се челу налази, Јоксимовић је искористио за наставак серијала увреда те тако колегу Зорана Ћулафића, доскорашњег главног и одговорног уредника РТК2, кога је управо Јоксимовић довео и више пута представљао као врхунског професионалца са реномеом познатог новинара, карактерише на следећи начин:

"Они који не знају ни како су основну школу завршили, а код нас били на високим уређивачким позицијама, сада нас оговарају по медијима, којих, као убуђану сарму подгревају с времена на време и по потреби, да би доказали да код нас нема стручног кадра.

Тај исти а сада бивши ВД главни и одговорни Зоран Ћулафић нема ништа више од средње школе. И то нам није сметало, али његова навика да на посао дође да би неколико мејлова послао партијским пријатељима, а да дан проведе у околним биртијама и кафићима, је нешто што јавни сервис није могао да дозволи да плаћа".

Јоксимовић као да је заборавио да је колико до јуче радио у Радио телевизији Србије у којој је му је директор био покојни Александар Тијанић који је такође имао "само средњу школу" и којем то није сметало да постане један од најзначајнијих новинара и уредника у српском и југословенском новинарству.

О оптужбама за нерад и провођењу дана "по биртијама", увредљивом облику, начину и тону ових изјава, излишно је и говорити. Оне би заслужиле осуду и да их је на било ком медију, а поготово на јавном сервису, изговорио и било ко други, а не његов директор, као особа задужена и одговорна за поштовање права, норми и кодекса у њеном раду.

Узимајући у обзир све наведено, сматрамо да је неопходно да све надлежне и струковне институције реагују у сличају ове бруталне злоупотребе јавног сервиса на српском језику Радио телевизије Косова.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси