Насловна  |  Саопштења  |  УНС и ДНКиМ: РТК2 крши Закон о употреби језика
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

24. 03. 2014.

УНС и ДНКиМ: РТК2 крши Закон о употреби језика

Удружење новинара Србије (УНС) и Друштво новинара Косова и Метохије (ДНКиМ) протестују због кршења права на информисање српске заједнице на Косову и Метохији од стране канала Радио телевизије Косова на српском језику (РТК2), који последња три заседања Скупштине Косова преноси искључиво на албанском језику. УНС и ДНКиМ подсећају да је Радио телевизија Косова по Закону о јавном емитовању обавезна да програм емитује на оба службена језика (албанском и српском).

РТК2 брутално крши и Закон о уопотреби језика јер гледаоци српске националности, којима је тај канал намењен, нису могли да на свом језику прате скупштинска заседања.

За разлику од РТК2, приватна српска телевизија ТВ Пулс из Шилова преносила је заседања са симултаним преводом.

УНС и ДНКиМ истичу да су на дневном реду седница била питања значајна за српску заједницу, као што је избор српског члана Независне комисије за медије, основање посебног већа Врховног Суда Косова надлежног за Косовску агенцију за приватизацију и избор Омбудсмана.

УНС и ДНКиМ траже од Еулекса, повереника за језике при Влади Косова Славише Младеновића да хитно реагују, а од омбудсмана и Скупштине Косова да спрече даљу дискриминацију српске заједнице у режији РТК2.

УНС и ДНКиМ подсећају да је РТК2 формирана супротно Ахтисаријевом плану којим је био предвиђен „независни ТВ канал на српском језику за целу територију Косова". Супротно њему, Законом о јавном емитовању, уз подршку Српске либералне странке у Скупштини Косова, српска заједница, уместо независног, добила је канал у оквиру Радио телевизије Косова.

УНС, ДНКиМ и мрежа НВО "Ксам" покренуће процес пред Уставним судом Косова за оцену уставности закона којим је РТК2 конституисана супротно договору у Бечу.

УНС и ДНКиМ захтевају да преговарачки тим Србије на преговорима у Бриселу обухвати и ово питање јер, по истраживању Програма Уједињених нација за развој, мање од 2% српске заједнице на Косову и Метохији има поверења у програм РТК.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси