Насловна  |  Саопштења  |  Влада да повуче закон
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

20. 07. 2009.

Влада да повуче закон


Удружење новинара Србије (УНС) позива председника Владе Србије Мирка Цветковића да са дневног реда ванредног заседања Скупштине Србије, у име Владе, повуче измене Закона о јавном информисању којим се крше европски стандарди у области медијског права. Предлог закона о изменама и допунама Закона о јавном информисању припремљен је у тајности и на брзину, без консултација са новинарима Србије, а понуђена решења наишла су на противљење медијских удружења и целокупне стручне јавности. Упозоравамо Владу Србије да су медијски закони сувише важни да би се доносили на ванредним скупштинским заседањима, без претходне јавне расправе.

И после Владиних амандмана на сопствени предлог, остале су неприхватљиве одредбе које говоре о репресивној и недемократској суштини предложених измена Закона о јавном информисању, због чега УНС остаје при изнетом ставу да се предложене измене не могу поправити амандманима и да је потребно формулисати и изнети на јавну расправу нови предлог који ће побољшати садашњи Закон.

УНС сматра да је неопходно брисање одредбе о обавезном гашењу медија уколико је рачун оснивача блокиран више од 90 дана у току претходне године, уз драстичне новчане казне уколико оснивач то сам не учини. Медији се не смеју доводити у тако несигуран и неравноправан положај у односу на друге привредне субјекте. Указујемо и на неприхватљивост ретроактивне примене ових одредби према оснивачима јавних гласила чији су рачуни били блокирани у периоду пре усвајања предложених законских одредби.

УНС се противи и одредби о забрани преноса права на јавно гласило и издавање јавног гласила, сматрајући да евентуалну злоупотребу и пренос ових права треба спречити законским решењима која нису у супротности са слободом тржишта.

Прописане новчане казне за прекршај претпоставке невиности изазивају посебну забринутост. Повреда претпоставке невиности, која је до сада била прекршај (не кривично дело или привредни преступ) због којег, према нашем сазнању, још нико није кажњен, у Закону није јасно дефинисана. Формулација да нико не сме бити означен учиниоцем каквог кажњивог дела изазива дилеме и уколико се разуме и примени ван контекста других законских одредби - води битном ограничавању истраживачког новинарства и оставља много простора за погрешна тумачења и новчано кажњавање медија.

Ако је, рецимо, једном истинитом информацијом неко означен учиниоцем каквог кажњивог дела (свеједно да ли је реч о убиству или преласку преко улице на недозвољеном месту) - да ли јавно гласило и новинар треба да буду одговорни уколико извршилац кривичног дела још није правоснажно осуђен?

Предлогом измена Закона предвиђено је да кршење претпоставке невиности представља привредни преступ (иако није повређен неки финансијски или привредни пропис), а о одговорности јавног гласила и одговорних лица одлучује за то неспецијализовани Трговински суд, који није надлежан за утврђивање истинитости информација и заштиту права оштећених због објављивања информација.

УНС сматра да санкције које могу довести до гашења медија не смеју бити изрицане из искључиво формалних разлога и по аутоматизму, као и да примену суштинских одредби Закона о јавном информисању не треба делити по садржини и судовима који о њима одлучују.


Удружење новинара Србије изражава жаљење што јавни сервис, РТС, није нашао за сходно да подробније обавести јавност о неспоразумима између Владе и новинара у вези са овим законом, као и што је уместо вруће скупштинске расправе о овом акту емитовао бициклистичке трке и сличне спортске догађаје, да би одложени пренос из парламента био емитован у касним вечерњим сатима.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси