Насловна  |  Саопштења  |  УНС и ДНКиМ: Не одустајемо од формирања независног канала на српском језику на КиМ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

26. 03. 2014.

Одговор УНС-а и ДНКиМ-а Управи РТК2

УНС и ДНКиМ: Не одустајемо од формирања независног канала на српском језику на КиМ

Удружење новинара Србије (УНС) и Друштво новинара Косова и Метохије (ДНКиМ) не полемишу са Управом РТК2, јер та Управа, укључујући директора, нема легитимитет нити потенцијала да прихвати било какаву критику. УНС и ДНКиМ реагују на: кршења елементарних професионалних норми; непоштовања универзалних новинарских етичких стандарда; незаконито отпуштање и непрофесионално понашање послодавца (РТК); цензуру и аутоцензуру; кршење међународних и локалних закона; корупцију, непотизам и мобинг...

Све се ово догодило, у кратком периоду, на РТК, медијској кући која треба да заступа јавни интерес и да буде јавни сервис грађана.

УНС и ДНКиМ захваљују директору другог канала Радио телевизије Косова (РТК2) Жарку Јоксимовићу на јавном признању да овај канал, намењен спској заједници, “прекида директан пренос Скупштине Косова са преводом на српски језик када српски посланици изађу из скупштинске сале“, чиме Срби на КиМ остају ускраћени за информисање на матерњем језику.

УНС и ДНКиМ стоје иза тврдњи да је РТК2 прекршио Закон о употреби језика ускраћивањем превода на српски језик током преноса последњих заседања Скупштине Косова.

УНС и ДНКиМ позивају Независну комисију за медије да провери ове наводе и реагује у сладу са законом.

Тврдње Колегијума РТК2 да превода није било, те да је зато скупштинско заседање прекидано, нису тачне, јер је у исто време приватна телевизија Пулс из Шилова преносила скупштинска заседања са симултаним преводом из Скупштине Косова.

УНС и ДНКиМ позивају Управу РТК 2 да оправда своја обећања изнета одмах након формирања канала на српском: ћирилица ће бити прво писмо на РТК2 и неће се дозволити да српски језик буде потиснут.

Обавеза нам је и дужност да  наставимо праћење програма РТК2 који је настао злоупотребом идеје УНС-а и ДНКиМ-а да се на Косову формира независан канал на српском језику. Циљ нам је да српкса заједница на Косову и Метохији буде објективно и правовремено информисана на свом матерњем језику.

Непрофесионално је и необјективно да на својој веб страници, централним вестима и јутарњем програм управа емитује сопствене ставове и мишљења, а да не објави ни слово од саопштења УНС-а, као што је септембра прошле године било и непрофесионално отпуштање уредника овог канала Зорана Ћулафића.

Отпуштање уредника наставило се и ове године раскидом уговора са замеником главног и одговорног уредника Игором Алексићем који је јуче у обраћању јавности оптужио РТК 2 за мобинг и непрофесионализам.

УНС и ДНКиМ неће одустати од иницијативе да се формира независни канал на српском језику, како стоји у Ахтисаријевом плану и у Уставу Косову, а што је злоупотребљено, јер је, уместо независног, српска заједница, уз помоћ српске Самосталне либералне странке, добила канал у оквиру Радио телевизије Косова.
Подсећамо да ће УНС, ДНКиМ и мрежа НВО "Ксам" покренути процес пред Уставним судом Косова за оцену уставности закона којим је РТК2 конституисана супротно договору у Бечу.

УНС и ДНКиМ захтевају да преговарачки тим Србије на преговорима у Бриселу обухвати и ово питање јер, по истраживању Програма Уједињених нација за развој, свега 2% српске заједнице на Косову и Метохији има поверења у програм РТК.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси