Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Недопустиво опорезивање београдске штампе на Косову
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

14. 04. 2014.

УНС: Недопустиво опорезивање београдске штампе на Косову

Удружење новинара Србије (УНС) најоштрије протестује због опорезивања београдске штампе на Косову и Метохији. УНС обавештава јавност да ће од сутра дистрибутери обуставити испоруке београдске штампе јужно од Ибра уколико Пореска управа Косова не буде омогућила дистрибуцију без плаћања ПДВ-а.

 

Како УНС сазнаје од дистрибутера Игора Пуповца, косовска царина не пушта београдску штампу без плаћања пореза, иако је по закону штампа ослобођена ПДВ-а.

“Закони нису усклађени, на царини примењују стари закон Косова по којем штампа није ослобођена пореза. Очекујемо да ће уз помоћ међународне заједнице овај проблем да се реши и да ће Пореска управа Косова донети тумачење по којем ћемо моћи да несметано наставимо дистрибуцију“, каже Пуповац и додаје да су „за наредна два дана већ повукли поруџбине за средине јужно од Ибра. За сада још увек имамо средства за дистрибуцију на северу и тај део неће остати без штампе. Радимо све што је у нашој моћи да на целој територији КиМ омогућимо право на информисање, али под овим условима је то готово немогуће“, каже Пуповац.  

УНС истиче да је недопустиво да се од дистрибутера београдске штампе тражи да плаћају ПДВ, тим пре што је пре мање од месец дана премијер Албаније Еди Рама у Пећи изјавио да су Албанија и Косово “укинули двоструко опоразивање и елиминисали ПДВ за књиге и новине”.

УНС тражи од Еулекса и Омбудсмана на КиМ да омогуће несметану дистрибуцију и обезбеде заштиту дистрибутера београдске штампе на КиМ.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси