Насловна  |  Саопштења  |  ДНКиМ: Опрезно при преношењу непроверених тврдњи
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

22. 04. 2014.

ДНКиМ: Опрезно при преношењу непроверених тврдњи

Поводом најаве косовског министра за просторно планирање Дардана Гашија на приштинској ТВ 21 да ће црква Светог Николе у Приштини бити срушена, Друштво новинара Косова и Метохије (ДНКиМ) апелује на ову телевизију да са посебном пажњом извештава о изјавама које могу да изазову тешке последице.

 

Како је објављено на сајту ТВ 21, косовски министар за просторно планирање Дардан Гаши у интервјуу датом овој телевизији најављује рушење цркве у Приштини која се по његовим сазнањима  “налази на имању приштинског универзитета”.

Иако је јасно да се у близини Универзитета налази Храм Христа Спаса, за коју епархија СПЦ тврди да поседује све потребне дозволе, косовска телевизија је на свом сајту пренела да је министар Гаши најавио рушење цркве Светог Николе.

ДНКиМ позива колеге да се у свом раду придржавају професионалних стандарда и етичког кодекса и информацију провере из најмање два независна извора. Тим пре што је црква Светог Николе била потпуно уништена у мартовском погрому 2004. године, а затим, две године касније обновљена. Она сада представља духовни центар приштинских Срба, па преношење непроверених информација о поновном рушењу ове светиње може изазвати страх међу Србима на Косову.

ДНКиМ истиче да је посао медија да професионално и објективно информишу грађане, а не да ширењем дезинформација шире осећај страха и панике.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси